Kanta-Häme

Opettajistako nettipoliiseja?

Hämeenlinna, Hattula

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esitti eilen, että internetissä tapahtuva kiusaaminen pitäisi kirjata koulujen järjestyssääntöihin. Tällöin myös nettikiusaamisesta voisi seurata kurinpitotoimia kuten jälki-istuntoa.

Grahn-Laasonen on nimittänyt työryhmän selvittämään uusia keinoja puuttua koulukiusaamiseen.

Kanta-Hämeen kouluissa pidetään itsestään selvänä, että kiusaamiselle on nollatoleranssi. Tämä sisältää myös nettikiusaamisen. Netissä tapahtuvan ilkeilyn valvominen on kuitenkin haastavaa.

– On aika naiivia ajatella, että näin monitahoiseen ongelmaan voitaisiin puuttua pelkillä järjestyssäännöillä, Hauhon yhtenäiskoulun rehtori Pekka Paappanen sanoo.

– Nettikiusaamisen todentaminen on hankalaa, koska emmehän me pääse käsiksi oppilaiden puhelimien sisältöihin, Kaurialan koulun rehtori Pekka Saros puolestaan toteaa.

Epäilyksiä herättääkin sinällään tervetulleena pidetyn ehdotuksen käytännön toteutus.

– Opettajien työ on jo nyt henkisesti kuormittavaa. Eivät he voi seurata vielä yötä myöten sosiaalista mediaa, rehtori Arto Nykänen Hämeenlinnan yhteiskoulusta sanoo.

Parolan yhteiskoulun rehtori Mika Saarinen uskoo, että nettikiusaamista esiintyy kaikissa kouluissa. Ongelma se on etenkin yläkouluissa, mutta sitä harrastavat jo alakoululaiset.

– Sanoisin, että kaikki oppilaat, joilla älypuhelin on, voivat käyttää sitä niin hyvään kuin pahaankin.

Parolan yhteiskoulussa nettikiusaaminen on päätetty kirjata järjestyssääntöihin joulukuun opettajainkokouksen yhteydessä. Sen konkreettinen hyöty jää Saarisen mukaan nähtäväksi.

– Ainakin järjestyssääntöjen myötä asia tulee taas esiin, ja siitä informoidaan sekä oppilaita että heidän huoltajiaan.

Koska koulujen keinot nettikiusaamisen havaitsemiseen ja siihen puuttumiseen, ovat hyvin rajalliset, rehtorit toivovatkin vanhemmilta valppautta.

– Nuorilla voi olla täysin vääriä käsityksiä siitä, mitä netissä saa tehdä. Olisi hyvä, että kodeissa keskusteltaisiin nettikäyttäytymisestä, Mika Saarinen sanoo.

Samaa mieltä on Hauhon yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Mari Heikkilä. Hän kertoo Hauholla järjestetyn viime syksynä vanhemmille suunnatun some-koulutuksen.

– Sosiaalisen median kasvatusta pitäisikin tarjota niin lapsille kuin vanhemmille. Jos vanhemmat eivät edes tiedä, mitä sosiaalisia medioita heidän lapsena käyttää, on se kuin taistelisi tuulimyllyjä vastaan.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic