Kanta-Häme Riihimäki

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei myöntänyt Riihimäen lukiolle virallista robotiikan erityistehtävää

Päätöksen perusteena on, ettei tilanne ole olennaisesti muuttunut vuodesta 2017. Sivistysjohtaja on eri mieltä. Kehitystä on tapahtunut.
Päätöksestä huolimatta Riihimäki aikoo jatkaa robotiikkatyön ja -koulutuksen kehitystyötä. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen
Päätöksestä huolimatta Riihimäki aikoo jatkaa robotiikkatyön ja -koulutuksen kehitystyötä. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt, että Riihimäen lukio ei saa hakemaansa robotiikkaopetuksen erityistehtävää.

Opetusministeri Li Anderssonin allekirjoittaman päätöksen perusteena on, että tilanne ei ole olennaisesti muuttunut vuodesta 2017, jolloin erityistehtävää haettiin ensimmäisen kerran ja ensimmäisenä lukiona Suomessa.

– Vuonna 2017 valmiina oli vain muutama lukiokurssi. Nyt opetussuunnitelma sisältää 13 kurssia, joten tilanne on aivan eri kuin silloin, sivistysjohtaja Esa Santakallio sanoo kaupungin tiedotteessa.

Santakallion mukaan Riihimäellä on vuoden 2017 jälkeen täydennyskoulutettu yli 50 opettajaa ja yliopistoyhteistyö sekä muun muassa robotiikkaopetuksen tutkimus ovat käynnistyneet.

– Kansallisen koulutuksen arviointikeskus (KARVI) piti jo vuonna 2017 tätä mielenkiintoisena ja tärkeänä päänavauksena.

Santakallion mukaan erityistä ja erilaista Riihimäen robotiikkaopetuksessa on se, että Riihimäellä opetellaan alaa suunnittelemalla ja rakentamalla robotteja, eikä vain käyttämällä niitä.

Riihimäki aikoo päätöksestä huolimatta jatkaa työtään robotiikkatyön eteen ja kehittää robotiikkakoulutusta.

Riihimäen lukion robotiikkaopetuksen kehittäminen on osa suurempaa kaupungin, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hyria koulutus Oy:n yhteistä Riihimäen robotiikkakampushanketta.

Hankkeen tavoitteena on luoda kaupungista valtakunnan robotiikkaosaamiskeskittymä ja robotiikan pääkaupunki.

Riihimäen kaupunki hyväksyi ensimmäisenä lukiona Suomessa kolmetoista pakollista robotiikkakurssia sisältävän lukion robotiikkaopetuksen opetussuunnitelman, jonka ensimmäinen pilottikurssi käynnistyi joulukuussa 2018.

Riihimäellä on järjestetty myös robotiikkakilpailuja. Vuonna 2020 järjestetään kansainvälinen toisen asteen koulutuksen Robotics Finnish Open -kilpailu ja tulossa myös monia muita alan tapahtumia ja kilpailuja.

Päivän lehti

28.2.2020