Kanta-Häme Janakkala

Yhä vapaammat korkeakouluopinnot toivat intille ongelman : "Ikäluokkia on entistä hankalampi hallita kokonaisuutena"

Kutsuntalautakunnan puheenjohtajan mukaan asepalvelus on paras käydä parikymppisenä. "Myöhemmällä iällä palveluksen suorittaminen on aina haastavampaa."
Turengissa kutsuntoihin osallistuneella Timi Salosella ei ollut erityistoiveita saapumiserän tai palveluspaikan suhteen. Keskellä kutsuntalautakunnan puheenjohtaja, majuri Jukka Kuokkari. Kuva: Pekka Rautiainen
Turengissa kutsuntoihin osallistuneella Timi Salosella ei ollut erityistoiveita saapumiserän tai palveluspaikan suhteen. Keskellä kutsuntalautakunnan puheenjohtaja, majuri Jukka Koukkari. Kuva: Pekka Rautiainen

Yhä yksilöllisemmät opintopolut aiheuttavat Puolustusvoimille haasteita varusmiespalvelukseen määrättyjen miesten saapumiserien suunnittelun osalta.

Asepalveluksen aloittaminen on vuosien mittaan hiipinyt myöhemmäksi yhä suuremmalla osalla kustakin kutsutusta ikäluokasta. Hämeen aluetoimiston kutsuntalautakunnan puheenjohtajan, majuri Jukka Koukkarin mukaan asiaan löytyy useita juurisyitä.

– Vaikutusta on todennäköisesti varuskuntaverkoston supistamisella vuonna 2015 ja palveluspaikkojen vähenemisellä, mutta myös toisen asteen ja korkeakouluopintojen vapautumisella.

Perheen perustaminen on riski intin suorittamiselle

Puolustusvoimien on Koukkarin mukaan yhä hankalampi hallita kokonaisuutta, jos nykyisiä ikäluokkia verrataan aikaan, jolloin esimerkiksi lukio kesti kaikilla kolme vuotta, yo-kirjoitukset tehtiin kerralla ja seuraavassa saapumiserässä astuttiin palvelukseen.

– Nyt opinnot ovat 2-4 vuoden mittaisia, ja tämän vuoksi asevelvollisten eränsiirrot ovat valtavasti lisääntyneet.

Esimerkiksi Panssariprikaatiin määrätyistä asevelvollisista siirtoa hakee jokaisessa saapumiserässä noin 150 henkilöä. Se on yli 10 prosenttia joukko-osastossa keskimäärin saapumiserää kohden aloittavien asevelvollisten määrästä.

Haaste kertautuu, kun jo kertaalleen lykkäystä saaneiden korkeakouluopiskelijoiden elämäntilanteet muuttuvat opintojen, työn ja perhe-elämän vuoksi.

Koukkarin mukaan sopivin ikä asepalvelukselle on noin parikymppisenä. Varsinkin perheen perustaminen on riski asepalveluksen suorittamisen kannalta.

– Palveluksen suorittaminen myöhemmällä iällä voi olla hyvin hankalaa, Koukkari toteaa.

Janakkalassa on tänä vuonna 115 kutsuntaikäistä. Tilaisuus järjestettiin Turengin liikuntahallissa.

Heinäkuun paikkoja säästetään

Tänä vuonna kutsuntoihin osallistuvien pääasiallinen saapumiserä on tammikuussa 2021. Tuolloin palvelukseen määrätään noin 70 prosenttia ikäluokasta.

Jukka Koukkari kertoo, että heinäkuussa 2020 palveluksen pääsee aloittamaan vain hyvin perustelluista syistä.

– Heinäkuun paikkoja on pakko säästää niille 22–25 -vuotiaille, jotka eivät ole aloittaneet aikaisemmin palvelusta oman ikäluokkansa pääsaapumiserässä. Heidät on pakko ottaa sisään, kun opinnot tai elämänvaihe sen mahdollistaa.

Hämeen aluetoimisto järjestää kutsunnat 20:lla paikkakunnalla elo-joulukuussa. Paikkakunnista on tähän mennessä käyty läpi noin puolet, mutta Lahti ja Hämeenlinna ovat vielä edessä. Myös tämän vuoksi ensi heinäkuun saapumiserän paikkoja määrättiin torstaina Turengissakin hyvin säästeliäästi.

–Halukkaita on enemmän kuin paikkoja. Heinäkuun aloituspaikkoja pitää säästää myös suurempien paikkakuntien kutsuntaeriin.

Tammikuun 2021 saapumiserään määrätty Timi Salonen suhtautui avoimesti niin palvelusaikaan kuin tulevaan joukko-osastoonkin. Moottoripyörällä speedwayta ajava Salonen kertoi toivovansa palveluspaikalta joustoa, jotta harjoittelu ja kilpaileminen onnistuu myös asepalveluksen aikana.

– Kisoja on vuodessa 40-50, ja kuulun Suomen maajoukkueeseen. Luotan, että kisa- ja treenivapaat järjestyvät.

Todennäköinen saapumiserä tuli yllätyksenä kutsuntoihin osallistuneelle Niko Mäkelälle. Mäkelä oli toivonut pääsevänsä aloittamaan palveluksen jo ensi heinäkuussa.

–Se olisi paras jatko-opintojen kannalta, insinööriopintoja toisen asteen tutkinnon jälkeen suunnitteleva Mäkelä kertoi.

Intissä Mäkelä toivoo pääsevänsä reserviupseerikouluun.

–Haluan johtotehtäviin työelämässä ja uskon, että intin johtajakoulutuksesta olisi siinä apua.

Niko Mäkelä voisi harkita äkkilähtöä inttiin päästäkseen haluamaansa saapumiserään.

Äkkilähdöt inttiin tekevät kauppansa

Varuskunnat ovat viime vuosina tarjonneet ”äkkilähtöjä” asepalvelukseen jopa vain viikon varoitusajalla.

Äkkilähtöpaikkoja tulee varsinkin heinäkuun saapumiseriin, koska lykkäyksiä haetaan tyypillisesti lyhyellä varoitusajalla koulutuspaikkojen ratketessa kesäkuussa. Panssariprikaatissa äkkilähtöjä on yleensä kymmeniä per saapumiserä.

– Suurimmista joukko-osastoista kuten Panssariprikaatista löytyy äkkilähtöjä lähes jokaiseen saapumiserään. Jos asevelvollinen haluaa ehdottomasti aiemmin palvelukseen ja on valmis joustamaan joukko-osastosta, äkkilähtö pystytään yleensä järjestämään, Jukka Koukkari kertoo.

Äkkilähdön voi saada olemalla oma-aloitteisesti yhteydessä aluetoimistoonsa alkukesästä, kun opiskelupaikat ratkeavat.

Mäkelä totesi olevansa valmis äkkilähtöön.

– Yksikkö ei ole tärkein, jos pääsisi aloittamaan heinäkuussa. HäSa

Pääjoukko Panssariprikaatiin

Tänä vuonna kutsuntaikäisiä miehiä on koko maassa noin 35 000.

Hämeen aluetoimiston alueella Kanta- ja Päijät-Hämeessä heitä on noin 2 300.

Kanta- ja Päijät-Hämeen asevelvollisista enemmistö, noin 80 prosenttia määrätään palvelukseen Panssariprikaatiin.

Toiseksi yleisin sijoituspaikka on Karjalan prikaatiin, jonne menee noin 15 prosenttia alueen asevelvollisista. Loput hakeutuvat ja pääsevät palvelukseen erikois- tai valmiusjoukkoihin.

Viidennes keskeyttää

Valtakunnallisesti kutsutuista asepalveluksen lopulta aloittaa enemmistö, viime vuonna noin 77 prosenttia ikäluokasta.

Palvelukseen astuneista 70-80 prosenttia suorittaa palveluksen loppuun asti.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic