Kanta-Häme

Opintotuella elää, jos tinkii elintasosta

Hämeen ammattikorkeakoulussa jalkinemuotoilua opiskelevat Sonja Antosalo, Milla Lindstedt ja Sanna Niskanen ottivat opintotukiuudistukset tyynesti vastaan.

– Eivätpä nuo muutokset kovin radikaaleilta kuulosta. On hyvä, että lainarajaa nostetaan. Jokainen kuitenkin maksaa lainan jossain vaiheessa takaisin, Antosalo toteaa.

– Lainassahan on se porkkana, että jos valmistuu ajoissa, saa osan anteeksi, Lindstedt lisää.

Kaikilla kolmella on käynnissä neljäs eli viimeinen opiskeluvuosi. Vuosien aikana opintoja on rahoitettu opintotuella, opintolainalla ja käymällä töissä.

Loppuvatko kuukaudet kesken?

Kolmikon mielestä opintotuen korotukset helpottavat uusia opiskelijoita varsinkin opintojen alkuvaiheessa, mutta tukikuukausien väheneminen mietityttää.

– Mieluummin otan rahaa silloin, kun opiskelen. Aion valmistua ajoissa, joten kuukausien väheneminen ei haittaisi, Antosalo kertoo.

Uudet opiskelijat saavat 240 opintopisteen suuruiseen ammattikorkeakoulututkintoon 41 tukikuukautta entisen 46:n sijaan. Sanna Niskasen mielestä kuukaudet voivat olla tiukassa, jos opinnot viivästyvät.

– Meidän alallamme on hyvä, että ulkomaanvaihdon saa liitettyä opintoihin. Kaikilla aloilla ei ole näin. Jos kesällä käyttää tukikuukausia vaikka harjoitteluun, ylimääräiset kuukaudet vähenevät melko nopeasti, Niskanen pohtii.

Moni käy silti töissä

Opintotuen korotus auttaa, mutta muotoilijoiksi valmistuvien Antosalon, Lindstedtin ja Niskasen mielestä opiskelijat tulevat jatkossakin käymään töissä.

– Nuoret ovat ehkä oppineet tiettyyn elintasoon, ennen kuin opiskelut alkavat. Sitä haluaa myös säilyttää sen elintason opiskeluvuosienkin aikana, Niskanen sanoo.

Niskanen valmistuu määräajassa, vaikka hän perusti oman yrityksen toisena opiskeluvuotenaan. Antosalo ja Lindstedt ovat myös käyneet epäsäännöllisen säännöllisesti töissä opiskeluaikana.

– Tulorajoja voisi jollakin tavalla järkevöittää, ei niitä tukia tarvitsisi välttämättä nostaa, Lindstedt arvioi.

Opintotukijärjestelmä saa kuitenkin kiitosta. Antosalo muistuttaa, että harvassa maassa saa tukea opintoihin.

– Kyllähän opintotuella ja lainalla elää, mutta se riittää juuri ruoan ja kulujen kattamiseen. Ei elämä kovin leveää ole, Antosalo sanoo.

– Pitää vähän tinkiä niistä vitamiineista, joita opiskelija tarvitsee, Lindstedt nauraa. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic