Kanta-Häme

Opintotukimielenosoituksessa on aito huoli - katso kuvia

Opiskelijoiden ei ole tarvinnut keksiä uusia sloganeita, sillä vuoden takaisesta mielenosoituksesta tutut Irti opintotuesta -huudot olivat edelleen ajankohtaisia keskiviikkona Helsingissä.
 
”Käyttäkää järkeä, opinnot on tärkeitä”, raikuu Senaatintorilla.
 
Turun yliopistossa tietotekniikan diplomi-insinööreiksi opiskeleva poikakolmikko oli huolissaan paitsi omasta, myös huonommin työllistyvillä aloilla opiskelevien puolesta.
 
– Opiskelemisen pitäisi olla täysin tasa-arvoista kaikille, sen ei pitäisi olla vanhempien varallisuudesta kiinni, muistuttaa alun perin hämeenlinnalainen  Teppo Vatto.
 
Turkulainen Akseli Johansson ja tuusulalainen Petri Niittylä ovat samaa mieltä.
 
Kaikki ovat rahoittaneet opintonsa jo tähän saakka opintorahan lisäksi myös opintolainalla.
 
– Minulla menee opintotuki jo tällä hetkellä kokonaan vuokraan. Ruoka ja kaikki muu menee kokonaan lainalla. Vuokraan menee 480 euroa, eikä minulla kyllä siitä opintolainastakaan mitään yli jää, Johansson huomauttaa.
 
– Ei, kyllä tässä köyhyysrajan alapuolella mennään, ei siitä paljon käteen jää, myös Niittylä toteaa.
 
Pojat uskovat oman alansa työllisyysnäkymien olevan ”ihan hyvällä tasolla”, mutta kaikilla aloilla tilanne ei ole samanlainen. 
 
– Otetaan esimerkkinä joku ala, jossa käytännössä valmistut tässä tilanteessa työttömäksi. Jos sinulla on siinä vaiheessa 20–30 tonnia lainaa, se on aika kova niitti, Vatto sanoo.
 
Yleistä kirjallisuustiedettä Turun yliopistossa opiskeleva Sara Koiranen kertoo alansa ihmisten kyllä työllistyvän, mutta kulttuurialoille on tyypillistä pätkätyöllisyys. 
 
– Siinä saattaa tulla ajoittaisia työttömyyshetkiä. Kun säännöllistä tuloa ei ole välttämättä koko aikaa, se vaikeuttaa lainanmaksua.
 
Uskotko itse saavasi töitä valmistumisen jälkeen?
 
– Minä olen siinä mielessä optimistinen, että uskon hyvien tyyppien saavan aina töitä. Jos onnistuu saamaan vaikka hyvän harjoittelupaikan ja sitä kautta jalkaa oven väliin. Mutta kyllä me aina välillä opiskelukavereiden kanssa yhdessä stressataan kaikkien puolesta, että kuinka sitten käy, Koiranen sanoo.