Kanta-Häme

Opiskelija-asuntoja Visamäkeen

Visamäen pellolle kampusalueen ja moottoritien väliin mahtuisi hyvin asuntoja, toimistotaloja ja liikerakennuksiakin. Kaupunki on parhaillaan käynnistämässä peltoalueen kaavoitusta.

– Nyt vasta selvitellään, mitä sinne voitaisiin kaavoittaa. Onko lisää tarvetta toimistotiloille? Onko Hamkilla laajentumistarpeita? Entä opiskelija-asunnoille tai ihan tavallisille asuintaloille? Kaikki vaihtoehdot ovat vielä avoinna, kertoo tilaajapäällikkö Aimo Huhdanmäki.

Hänen mukaansa tarkastelualueena on periaatteessa koko viiden hehtaarin suuruinen pelto.

– Se ei suinkaan tarkoita sitä, että kaikkeen ruvetaan koskemaan. Meillä ei ole vielä mitään mitoituslukuja. Lähdemme liikkeelle avoimin kortein, Huhdanmäki sanoo.

Ainakin sata opiskelija-asuntoa

Alueen vieressä sijaitsee Hämeen ammattikorkeakoulun pääkampus ja Innopark.

Hamkin talousjohtaja Mirja Pöhö kertoo, ettei Hamkilla ole tässä vaiheessa laajentumistarpeita, mutta korkeakoulu on toivonut alueelle lisää opiskelija-asuntoja.

– Opiskelijoiden kotien lisäksi meillä on tarpeita kansainvälisten opiskelijoiden sekä ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijoiden lyhytaikaiseen majoittamiseen, Pöhö kertoo.

Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiön toiminnanjohtaja Matti Niemelä kertoo säätiön odottaneen kaavoituksen käynnistymistä alueella jo pidempään.

– Jos sinne jossain vaiheessa päästään rakentamaan, kyllä me vähintään sadan opiskelijan kohdetta ollaan suunnittelemassa. Oikeastaan pienempää kohdetta ei kannata rakentaa, Niemelä sanoo.

Hänen mukaansa säätiö olisi valmis aloittamaan rakentamisen lähivuosina, ehkä jo 2015.

– Toiveissamme ovat melko matalat rakennukset, enkä usko kaavankaan siihen kauhean korkeaa sallivan, Niemelä toteaa.

Toiveissa kauppa ja urheilukenttä

Opiskelijat ovat toivoneet Visamäkeen myös palveluja kuten esimerkiksi kauppaa, kahvilaa ja huoltoasemaa. Niemelän mukaan kauppa- ja kahvilatilat eivät ole mahdottomia toteuttaa.

– Emme ole itse sinne palveluja tuomassa, mutta voisimme toki rakentamisessa ottaa huomioon ja tehdä sellaisia tiloja, joita sitten joku muu pyörittäisi, Niemelä sanoo

Pöhö näkisi alueella mielellään myös jonkinlaisen urheilukentän.

– Varmaanhan pellolle jäisi myös aukeaa tilaa, jota voisi hyödyntää ulkoliikuntapaikkana, Pöhö pohtii.

Työ käynnistyy tänä vuonna

Huhdanmäki kertoo kaupungin yrittävän saada kaavatyön käyntiin vielä tämän vuoden aikana.

– Jos hyvin käy, lautakunta voi saada asian eteensä jo loppuvuodesta. Täytyy miettiä, tehdäänkö kaava osissa vai yhtenä kokonaisuutena, Huhdanmäki sanoo.

Hänen mukaansa kaupunki tekee ainakin kaavan valmistelutyöt omana työnään. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020