Kanta-Häme

Opiskelija ei halua kimppakämppään

Visamäen uudet opiskelija-asunnot voivat huojentaa Hämeenlinnan yksiöpulaa.

Kerrostalojen siirtomaatyöt ovat käynnissä. Visamäkeen tulee yhteensä 101 uutta opiskelija-asuntoa, joista 76 yksiöitä. Ne valmistuvat syyslukukaudeksi 2017.

Hopsin omistamat Matintalot Laaniityssä luovutetaan kaupungille, kun uudiskohteet ovat valmiita. Hops saa käyttöönsä 25 uutta asuntoa, kun uusien asuntojen määrästä vähennetään Matintalojen huoneistot.

– Vaikka asuntoja ei tule montaa lisää, niin kyllähän se helpottaa. Viime vuoteen verrattuna hakemuksiakin on jostain syystä tullut vähemmän, kertoo Hopsin toiminnanjohtaja Matti Niemelä.

Visamäkeen tulee yksiöitä yhtä paljon, kuin Matintaloissa on asuntoja yhteensä. Uusia soluja ei rakenneta tilalle, koska niissä on ollut vapaata useina vuosina etenkin Matintaloissa.

Niemelän mukaan opiskelijat kokevat Laaniityn olevan liian kaukana Hämeen ammattikorkeakoulusta (Hamk) ja Tavastiasta.

– Opiskelijat arvostavat sitä, että asunto on lähellä oppilaitosta. Meillä on olemassa jonkinlainen varaus toisestakin tontista Visamäessä, mutta siitä ei ole vielä mitään paperilla, Niemelä miettii.

Hämeenlinnan opiskelija-asuntosäätiö Hopsin vanhat asunnot Visamäessä ja keskustan OP-talo ovat jo täynnä, mutta Mäyräntien soluissa on yhä vapaata.

Riihimäen kohteet täyttyvät, mutta Forssassa asuntoja jää joka vuosi tyhjilleen. Yksi syy on englanninkielisten koulutusohjelmien päättyminen paikkakunnalla.

Tyhjiä asuntoja ei voi antaa vuokralle kuin opiskelijoille, koska Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus (Ara) valvoo säätiön toimintaa.

– Forssasta muuttaa muutenkin pois väkeä, joten vapailla markkinoilla on yksiöitä tarjolla, Niemelä toteaa.

Myös kaksioita on vielä ilman vuokralaisia. Niemelän mukaan se selittyy osittain sillä, että perheasuntojen hakijoita on ollut tänä vuonna vähän. Kaksio voi myös olla kallis yksin elävän ensiasunnoksi.

Kesän aikana Hops on saanut yli 300 asuntohakemusta. Yksiötä hakevalle opiskelijalle tarjotaan solua, jos yksiöt ovat jo täynnä. Tällöin opiskelija haluaa usein hankkia asunnon vapailta markkinoilta.

Jonkinlainen opiskelijakämppä kaikille kuitenkin löytyy, jos soluasunto kelpaa. Hätämajoitukselle ei ole koskaan ollut tarvetta Hämeenlinnassa.

Niemelä kertoo, että uudistalojen valmistuttua siirrytään peruskorjaamaan Visamäen vanhoja asuntoja. HÄSA