Kanta-Häme Helsinki

Opiskelijalounaan enimmäishinta nousi 3,06 euroon

Elokuussa tehty opiskelija-aterian enimmäishinnan korotus jää opiskelijoiden maksettavaksi ainakin syyslukukauden ajaksi.
Elokuussa tehty opiskelija-aterian enimmäishinnan korotus jää opiskelijoiden maksettavaksi ainakin syyslukukauden ajaksi. Arkistokuva

Elokuussa tehty opiskelija-aterian enimmäishinnan korotus jää opiskelijoiden maksettavaksi ainakin syyslukukauden ajaksi. Opiskelijahintaisen aterian enimmäishinta nousi lukukauden alussa 2,60 eurosta 3,06 euroon.

Hallitus ei nostanut ateriatukea keväisessä kehysriihessä, joten Kelan tarjoama ateriatuki pysyy toistaiseksi ennallaan 1,94 eurossa.

Opiskelijaravintoloiden henkilöstö- ja raaka-ainekulut ovat nousseet kahdeksassa vuodessa, joten korkeat vaatimukset kotimaisuudesta ja laadusta kävivät hankalaksi yhtälöksi, kertoo MaRa-alan liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki Unicafesta. Koronapandemian tuomat talousvaikeudet vain vahvistivat enimmäishinnan nostamisen tarvetta.

–  Korotus olisi joka tapauksessa tehty nyt syksyllä, mutta se olisi ollut todennäköisesti pienempi ilman koronaa, sanoo Pihlajamäki.

Pääosin Helsingin yliopiston opiskelijoita ruokkiva Unicafe nosti lounaansa hintaa syyslukukauden alussa 2,60 eurosta 3,05 euroon. Vegaanilounaan saa 10 senttiä halvemmalla.

Myös muun muassa Fazer Food & Co -ravintoloista vastaavassa Compass Groupissa hyödynnetään uutta hinnankorotusta.

 

Kaupunkien erilaiset sopimukset vaikuttavat hintojen nousuun myös Juvenesilla, kertoo toimitusjohtaja Päivi Lindén sähköpostitse. Opiskelija-aterian hinta nousee 40–46 senttiä, eli aterian uusi hinta on 3 euroa tai enimmäishinta 3,06 euroa.

Myös Mira Perander Sodexon viestinnästä kertoo sähköpostitse, että opiskelijalounaan hinta nousee yrityksen ravintoloissa pääsääntöisesti 3,06 euroon lukuvuoden alkaessa.

 

Koska Kelan ateriatukea ei nostettu kevään kehysriihessä, opiskelijat maksavat lounaan kallistuneen hinnan omasta pussistaan. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo, että syksyn budjettiriihessä on painetta ateriatuen nostamiselle, mutta ei ota vielä kantaa mahdollisen korotuksen määrään.

Vaikka ateriatukea päädyttäisiin korottamaan budjettiriihessä, opiskelijat maksavat enimmäishinnan korotuksen syyslukukauden ajan.

Paavo Antikainen Suomen ylioppilaskuntien liitosta kertoo, että enimmäishinnan noustessa myös ateriatuen nostaminen on tärkeää. Antikaisen mukaan ruokailu kattaa noin neljänneksen opiskelijan menoista.

Tampereen ylioppilaskunnan laskelmien mukaan vielä tänä keväänä opintorahalla sai ostettua 96 opiskelijahintaista ateriaa, kun enimmäishinnan noston jälkeen opintorahalla saa vain 82 ateriaa. STT

Asiasanat

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic