Kanta-Häme

Opiskelijat suunnittelivat asut kokkikisaan

Hamkin vaatetusopiskelijoiden iskuryhmä vieraili tällä viikolla Gastro-messuilla Helsingissä. Paikan päällä he näkivät suunnittelemansa kokin asut ensimmäisen kerran käytössä.

Kyseessä oli messuilla järjestetty kouluruokakilpailu, jonka kaikille finalisteille Hamkin opiskelijat suunnittelivat työtakit ja essut.

Tiina Varrio, miltä nyt tuntuu, kun näitte asunne tositoimissa?

– Hyvältä tuntuu. Aiemmin näimme prototyypit, mutta oli hienoa nähdä ne oikeassa käytössään. Ja hyvän näköisiähän ne olivat.

Tiina Varrion lisäksi kokkiasujen projektiryhmään kuuluivat Kaisa Leppäkoski, Laura Nieminen, Jonna Heinonen, Suvi Pessinen ja Annina Vento. Kaikki kuusi ovat Hamkin kolmannen vuoden vaatetusopiskelijoita.

Projektin ohjaajana toimi vaatetusmuotoilun opettaja Leena Koivunen.

Tehtävänantona oli suunnitella kilpailuasut, ja materiaaleista, tarvikkeista ja valmistuksesta vastasi ammattiasuihin erikoistunut Pajunen oy. Työn tilaajana oli kouluruokakilpailun järjestävä Continental Foods Finland, jonka edustaja Mia Kettunen osallistui tiiviisti työhön.

– Hän on itse ollut töissä keittiössä, ja osasi siksi hyvin kertoa, mitä kokin työasulta vaaditaan. Tuotekehittelyvaiheessa saimme ehdotuksia ja toiveita, ja yhteistyö tilaajan kanssa sujui hyvin, Varrio kertoo.

Takin suunnittelussa työryhmä sai hyödyntää Pajusen valmista kokintakkia, mutta he suunnittelivat kokonaan uuden printtikankaan, josta takit ommeltiin. Lisäksi opiskelijat suunnittelivat essun kaavoituksesta lähtien ja siihen kullekin joukkueelle omat brodeerauskuviot.

– Yksi ehdotuksistamme oli mustapohjainen printti, ja tilaaja ihastui siihen. Se valittiin työtakkien kankaaksi, Varrio kertoo.

Työryhmästä olisi mahtavaa, jos kilpailuun suunnitellut asut päätyisivät myös sarjatuotantoon, mutta varmuutta tästä ei ole.

– Printtikankaan takia takit ovat aika hintavia valmistaa, mutta essut saattavat päätyä Pajusen tuotantoon. Ja olisi kivaa, jos takitkin päätyisivät, Varrio kertoo.

Hän sanoo, että kilpailutakkien tilaus oli opettavainen tehtävänanto myös siksi, että sellaisia tulee työelämässäkin vastaan.

– Esimerkiksi kaavojen siirrosta kaavoitusohjelmaan opimme paljon uutta tässä yhteydessä.

Opiskelijat suunnittelivat kilpailuasut viime syksynä, ja aineisto luovutettiin eteenpäin joulukuussa. HÄSA

Menot