fbpx
Kanta-Häme

Opiskelijat taistelevat asunnoista

Uusien opiskelija-asuntojen uskotaan houkuttelevan asukkaita paremmin kuin Hopsin nykyisen, osin peruskorjauksen tarpeessa olevien asuntojen. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Kilpailu vapaista asunnoista käy kuumana, kun oppilaitokset ovat julkaisseet uusien opiskelijoiden nimet.

Jonot kasvavat syksyyn mennessä pitkiksi. Hopsin vuodepaikkoja vapautui viime keväänä noin 200 kappaletta. Jonossa opiskelijoita voi olla tuplasti enemmän.

– Kaikki eivät millään voi saada asuntoa, joten priorisoimme ne, jotka tulevat kauempaa. Lähellä asuvat voivat olla jonossa pidempään ja asua sen aikaa vanhemmillaan. Osa myös etsii asunnon yksityisiltä markkinoilta, kertoo Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiön toiminnanjohtaja Matti Niemelä.

Hopsin soluasunnoissa vuokra on noin 260–300 euroa kuussa. Hintaan sisältyy sähkö, vesi ja nettiyhteys.

Osa opiskelijoista lähtee kotipaikkakunnalleen kesäksi. Tavarat on silti mahdollista jättää asuntoon.

– Jos haluaa pitää asunnon, voi jättää tavarat ja palauttaa avaimen. Tuolloin kesäajalta tarvitsee maksaa vain puolet vuokrasta, Niemelä sanoo.

Perheasuntojen asukkaat jäävät usein Hämeenlinnaan, jos saavat kesäksi täältä töitä.

Hopsin vuokralaiset ovat suurimmaksi osaksi Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Ammattiopisto Tavastian vieressä oleva Kauratien rivitalo on toisen asteen opiskelijoille. Talossa asuu hieman alle sata opiskelijaa.

Tämän syksyn asuntojono näyttää tällä hetkellä kehittyvän edellisvuosien mukaisesti. Asuntoja vapautuu oletettavasti seuraavan kerran vuoden vaihteessa. Hämeenlinnan lisäksi Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiön taloja on Forssassa ja Riihimäellä. Forssassa opiskelija-asunnoilla on tällä hetkellä liian vähän kysyntää.

Niemelän mukaan Visamäen kaavamuutos on hyväksytty, joten Visamäentien ja Lahdensivuntien välissä oleville pelloille pitäisi lähivuosina nousta lisää opiskelijataloja. Varsinkin yksiöitä on Hämeenlinnaan kaivattu lisää.

Yksityisilläkin vuokramarkkinoilla kilpailu on kovaa. Realia Asuntovuokrauksen vuokravälittäjän Niina Mannerin mukaan loppukesä on kiireistä aikaa.

– Halutuimpia ovat yksiöt, joiden vuokra on alle 500 euroa kuussa. Kimppa-asuminen on monelle viimeinen vaihtoehto. Isoja asuntoja me emme juurikaan vuokraa.

Asunnon etsijöitä on aina enemmän kuin tyhjiä asuntoja. HÄSA

Menot