Kanta-Häme

Opiskelijat vaativat tolkkua tukikeskusteluun

Opiskelijat ovat suivaantuneita opintotuesta käytävään poliittiseen venkoiluun. Ylioppilas- ja opiskelijaliittojen yhteinen kannanotto vaatii järkeä takaisin opintotukikeskusteluun.

Opintotukiuudistusta varten perustettu työryhmä saa opiskelijaliikkeeltä kyytiä.

– Vuosi sitten perustetun työryhmän tehtävänä oli keksiä puolessa vuodessa kustannusneutraali täysuudistus opintotukeen ja lyhentää sillä opintoaikoja. Aikataulu ja tavoitteet olivat alun perinkin täysin epärealistisia, kannanotossa todetaan.

Opiskelijoiden mukaan opintoaikojen lyhentymiseen voidaan vaikuttaa hyvällä koulutuspolitiikalla, ei tiukentamalla elämisen perusedellytyksiä.

– Yllätyksenä ei tullut, ettei työryhmä päässyt mihinkään lopputulokseen. Keskustelu opintotuen tulevaisuudesta siirrettiin tällä poliittisella suhmuroinnilla kabinetteihin. Joka suunnasta heitellään yhtä älyttömiä ajatuksia. Toiset haluavat muuttaa opintotukea niin, että opintojen loppuvaiheessa saisi opintorahan sijaan pelkkää lainaa, kun toiset taas mieluummin rajoittaisivat opintotukikuukausien käyttöaikaa.

Opiskelijat muistuttavat, että viimeisimmät opintotuen mittavat muutokset astuivat voimaan vuonna 2011. Heidän mukaansa asiantuntijat ovat moneen kertaan todenneet opintotuen riittämättömän tason pääasialliseksi opintoja hidastavaksi tekijäksi.

– Nyt on aika tehdä päätöksiä oikean tiedon eikä vain poliittisen paineen perusteella, opiskelijoiden kannanotossa vaaditaan. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020