Kanta-Häme

Opiskelijoiden Hämeenlinnassa tapahtuu

Opiskelijat asuvat nykyään mieluummin itsekseen kuin soluasunnoissa. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiö Hopsin vuodepaikat tulevat joka vuosi täyteen Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. Hämeen ammattikorkeakoulun kasvaessa asuntojen tarve kasvaa. Tämän lisäksi nykyiset asunnot vaativat päivitystä.

– Opiskelijoiden vaatimustaso on viime vuosina noussut. Lähes poikkeuksetta asuntohakemuksen ykkösvaihtoehtona on yksiö. Niitä meillä on valitettavasti vain vähän tarjolla, kertoo Hopsin isännöitsijä Päivi Orkola.

Visamäentiellä sijaitsevat opiskelija-asunnot valmistuivat vuosina 1988–91. Keskustassa asuntoja on OP-talossa, joka on rakennettu vuonna 1973. Asunnot peruskorjattiin vuonna 1994.

Lehmusrinteen ja Lehmustien asunnot peruskorjattiin 2000-luvun puolivälissä.

Asuntosäätiön talous pyörii vuokratuloin. Peruskorjaaminen näkyisi luultavasti vuokrankorotuksina.

Visamäen peltoalueen kaavamuutos tehtiin Hämeenlinnan kaupungin aloitteesta ja siitä tuli lainvoimainen torstaina 6. elokuuta. Alueelle halutaan taata paremmat kehitysmahdollisuudet.

Kaavoitusohjelman mukaan Innoparkin, Hamkin ja Visamäen muodostamaa kokonaisuutta laajennetaan. Muutos koskee aluetta, johon kuuluu asemakaavoittamaton Visamäen peltoalue, asemakaavoitettu pellon eteläosa ja niitä ympäröivät katualueet.

Opiskelija-asuntojen rakennuttamisesta vastaa Hops.

– Alustavissa suunnitelmissamme olisi rakentaa noin 150 vuodepaikkaa, jotka sisältäisivät 70–80 yksiötä ja 20 perheasuntoa. Uusien asuntojen myötä vanhojen peruskorjaaminen tulisi ajankohtaiseksi.

Hämeen ammattikorkeakoulun talous- ja hallintojohtajan Mirja Pöhön mukaan oppilaitoksen toive on, että tulevaisuudessa kaikki opiskelija-asunnot olisivat Visamäessä.

– Uusille asunnoille on varauksia pellon keskustanpuoleisessa päässä lähellä nykyisiä asuntoja. Tilaa on varattu myös Hamkin mahdolliselle uudisrakentamistarpeelle, mutta toistaiseksi suunnitelmia uusista opetustiloista ei ole. Meidän tarpeet on huomioitu hyvin, Pöhö kertoo.

Kaavamuutoksen käsittämät alueet ovat suurimmaksi osaksi Hämeenlinnan kaupungin omistuksessa. Kaava-alueelle suunnitellun tien rakentaminen vaatisi kaupungin maanhankintaa.

Kaavamuutos on herättänyt paljon keskustelua. Hämeen liitto totesi lausunnossaan, että laajentumisen tarve on riittävä peruste peltoalueen käyttöönotolle.

Mielipiteitä pyydettiin muun muassa Hämeen Ely-keskukselta, Museovirastolta, Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta ja Hamkin opiskelijoilta. HÄSA

Päivän lehti

30.3.2020