Kanta-Häme

Opiskelijoilta pyydetään ideoita Hämeenlinnan bussien ulkoasuun – Kilpailuaikaa jatkettiin tammikuulle

Opiskelijat pääsevät suunnittelemaan uutta ilmettä Hämeenlinnan kaupunki- ja seutuliikenteen busseihin. Visuaalisuuden lisäksi palkintoraati hakee edullista ja helppoa toteutettavuutta.
Suunnittelukilpailun voittajatyötä tullaan hyödyntämään aluksi linjojen 1,3 ja 11 busseissa. Arkistokuva. Kuva: Tomi Jokela
Suunnittelukilpailun voittajatyötä tullaan hyödyntämään aluksi linjojen 1,3 ja 11 busseissa. Arkistokuva. Kuva: Tomi Jokela

Hämeenlinnan seudullinen joukkoliikenneviranomainen hakee uutta ilmettä linja-autojen ulkoasuun suunnittelukilpailulla.

Kilpailu on avoin kaikille opiskelijoille.

– Halusimme, että opiskelijoilla olisi jokin tarkoitus työlle tai harjoitteluille, joita kouluissa tekevät, joukkoliikennekoordinaattori Kim Venesjärvi perustelee kohderyhmän valintaa.

Kilpailun ensimmäiseen määräaikaan mennessä (29.11.2019) raati sai vain kaksi ehdotusta, joten kilpailua päätettiin jatkaa 20.1.2010 asti.

Voittajan valitsee palkintolautakunta, jonka lisäksi myös yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan.

Venesjärven mukaan yksi malleista otetaan käyttöön, mutta tarvittaessa sitä muokataan niin, että se toimii ajoneuvoissa.

– Mallissa täytyy huomioida ajoneuvon rakenteet ja miten se toimii mainospintojen osalta.

Tilaajaväritys koristaa aluksi Hämeenlinnan kaupungin linjojen busseja 1, 3 ja 11.

Uusi ilme tulee näkymään Venesjärven mukaan muussakin sopimusliikenteessä riippuen siitä, miten liikennöitsijät uusivat kalustojaan.

Yksinkertaista ja edullista visuaalisuutta unohtamatta

Palkintoraati kiinnittää kilpailutöissä huomiota luovuuden ja visuaalisuuden lisäksi käytännöllisiin seikkoihin. Miten ulkoasussa on huomioitu seudullisuus, taloudellisuus ja käytännöllisyys.

– Olemme seudullinen joukkoliikenneviranomainen, joka järjestää liikennettä Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan alueella, joten yhtenäisen värityksen pitää toimia joka paikassa.

Teippauksen on oltava myös helposti toteutettavissa ja edullinen, jolloin malli on helpompi saada myös vanhaan kalustoon.

– Kun toteutus yksinkertainen, liikennöitsijät voivat tehdä teippauksia kalustoaan uusiessaan.

Palkintalautakunta palkitsee mielestään kolme parasta työtä 2000 euron (1. sija), 1000 euron (2. sija) ja 500 euron (3. sija) palkinnoin.

Kilpailuohjeen ja ladattavat materiaalit löydät osoitteesta www.hameenlinna.fi/bussikisa