Kanta-Häme

Opisto kisaa vapaa-ajasta netin kanssa

Kuin myrsky olisi puhaltanut Hausjärven kansalaisopiston toimistohuoneiden läpi. Pöydät, tuolit ja muutama hylly seisoivat paikoillaan orpoina, kun uusi rehtori Maija Metsola avasi oven.

Hausjärven kansalaisopiston ja Lopen opistonyhteinen rehtori Erja Karvinen jäi eläkkeelle viime vuoden lopulla samoin kuin vuosikymmeniä työskennellyt toimistosihteeri Irmeli Niskanen. 

Maija Metsola riemuitsee päästyään luotsaamaan opistoja, sillä hän pääsee työskentelemään myös kotikunnassa Hausjärvellä.

– Loppi on minulle vieraampi, mutta odotan innolla vireään kuntaan tutustumista. Siellä onneksi minua odottaa opiston toimistossa Lilli Salomaa. Hausjärvellä ei uutta toimistosihteeriä ole vielä valittu.

Mäntsälässä nyt asuva Maija Metsola on kotoisin Mommilasta, joten hän kävi lukionsa Lammilla. 

Valmistuttuaan yhteiskuntatieteiden ja historian maisteriksi hän opetti Oitissa yläasteella ja lukiossa pari vuotta.

– Minut tunnetaan tällä myös joistakin lautakunnista sekä kirkkovaltuustosta, joiden jäsen olin ennen pois muuttoa.

Kansalaisopisto on Maija Metsolalle uusi työskentely-ympäristö, joskin hän ohjasi jo Mommilassa omalla kylällä opiston jumpparyhmää.

Nyt hän miettii opistojen tulevaisuutta ja kehittämistä. Opiston tarjonnan linjaaminen ei ole helppoa, sillä valtakunnallisesti opiskelijamäärä on hiljalleen vähentynyt.

– Hausjärvellä ja Lopella on opiskelijamäärä pudonnut aiemmasta runsaasta tuhannesta noin 750 paikkeille. Kilpailu ihmisten mielenkiinnosta ja ajasta on kovaa.

Opintotuntien määrä on vähentynyt Hausjärvellä enemmän kuin Lopella. Hausjärvellä oli 2 650 tuntia vuonna 2015 ja Lopella runsaat 3 300, vaikka opiskelijoita molemmissa oli yhtä paljon.

Opiskelijamäärissä näkyy yhteiskunnan muuttuminen. 

Vielä 1970- ja 1980-luvuilla ihmiset kokoontuivat yhteen harrastamaan ja viettämään vapaa-aikaa. Nykyään Maija Metsolan mielestä korostuu voimakkaasti perhekeskisyys.

– Työelämä on henkisesti niin vaativaa, että työpäivän jälkeiset harrastukset valitaan tarkkaan. Luentotyyppiset ja paljon istumista vaativat kurssit kärsivät opiskelijapulaa. Liikunnan osuus ohjelmassa sen sijaan on vahvistanut voimakkaasti.

Internet ja sosiaalinen media ovat Maija Metsolan oman kokemuksenkin mukaan vapaa-aikasyöppöjä. Kanssakäyminen ja tiedon etsiskely venähtävät helposti jopa parin tunnin pituisiksi istunnoiksi.

– Ihmisten on yleensäkin vaikea sitoutua pitkäjänteisyyttä vaativiin harrastuksiin. Opiston on ilmeisesti tarjottava yhä enemmän lyhyitä kursseja, joille uskalletaan lähteä.

Hausjärven ja Lopen opistojen ohjelmaan saattaa tulla uusia tuulia, kun Maija Metsola pääsee ideoimaan tarjontaa.

Jo nyt uusi rehtori uskaltaa luvata, että ainakin ohjelmalehtiset tulevat uusiutumaan ja että molemmat opistot saavat nettiin omat Facebook-sivut.

Opetusohjelmasta Maija Metsola löytää tilaa erityisesti miehille, joille ei nyt Hausjärvellä ole tarjolla käden taitojen alalta kursseja.

– Jotakin rakentamista heille tarvitaan ja myös nuoremmille, joille sopisi vaikka pienoismallien teko. Ja miehet lähtevät varmasti mukaan erilaisille herkkujen valmistuskursseille!

Tiedossa saattaa olla ruuanlaittoa ja liikuntaviikonloppuja, mutta myös historiaan liittyviä luentoja.

– Koska olen historian opettaja, haluaisin järjestää jo syksyllä vaikkapa kirjaston kanssa yhdessä studia generalia -tyyppisen luentosarjan. Yhtenä osiona voisi olla kunnan oma historia. Ideoiden toteutus vaatii entistä tiiviimpää yhteistyötä sekä seurakunnan että eri yhdistysten kanssa.

– Olisi hienoa saada paikkakunnan osaajat kurssien vetäjiksi. Jo nyt on pulaa liikuntaryhmien ohjaajista ja kielten opettajista.

Uuden rehtorin uudet kujeet alkavat näkyä opistojen ohjelmassa pääasiassa ensi syksynä. HÄSA

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic