Kanta-Häme

Opistolla ahtaat ajat

Päivölän opisto on joutunut taloudelliseen ahdinkoon. Talous on kiristynyt, koska opiston saama valtionavustus on pienentynyt.

Tänä vuonna Päivölän opistolle maksettiin avustusta noin 850 000 euroa.

– Valtionavustus on pienentynyt noin 16 prosenttia. Sen vuoksi budjetissamme on sadan tuhannen euron suuruusluokkaa oleva vajaus, kertoo opiston rehtori Asko Aulanko.

Puuttuvasta rahamäärästä noin puolet on onnistuttu kuromaan umpeen. Nyt opisto tasapainottelee säästöjen ja lisätulojen tarpeen ristipaineessa.

Lisää maksuja ja paikkoja

Opisto pyrkii saamaan lisätuottoja opiskelijoista. Opistossa on korotettu kurssimaksuja ja opiskelijoiden määrää halutaan lisätä kasvatus-, oikeus- ja luonnontieteissä sekä kuvataiteessa. Lisäpaikkoja on rehtorin mukaan luvassa yhteensä noin 30.

Opiskelijoita tavoitellaan uusien koulutuslinjojen avulla. Rehtorin mielestä tarjonnan on seurattava aikaansa.

– Viime vuonna lopetimme kielilinjan, koska se oli aikansa elänyt eikä enää vetänyt opiskelijoita. Sen tilalle luotiin kasvatustieteen linja. Kasvatustieteet ovat alana halutuimpien joukossa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.

Opisto saa myös tuloja tilojen vuokrista. Sen vuoksi Päivölään halutaan lisää ulkopuolisia rahoittajia, kuten uusia lyhytkurssien pitäjiä, hääjuhlien järjestäjiä tai koulutustilaisuuksien osallistujia.

– Opiston tiloissa on järjestetty niin maisemamaalauksen kuin jousiammunnankin kursseja. Luokkia on lämmitettävä ja ruokaa tarjottava, oli käyttäjiä sitten 20 tai 120, Aulanko sanoo.

Ei tiukkoja säästötavoitteita

Päivölässä ei ole jouduttu yt-neuvotteluihin. Sen sijaan säästöjä on haettu tekemällä opetuksesta tuntipohjaista ja muuttamalla opettajien sopimuksia määräaikaisiksi.

Opistolla on 20 vakinaista työntekijää. Lisäksi opistolla käy vuosittain opettamassa yli 100 henkeä tuntipalkalla.

Eri alojen opiskelijoita aloitti opistossa viime syksynä noin 130.

– Säästölinja ei tule näkymään opiskelijoiden arjessa. Hankintoja tosin joudutaan jäädyttämään. Ostamme vain kaikkein tarpeellisimmat, rehtori kertoo.

Säästöpaine ei kuitenkaan ole ylivoimainen. Opiston liikevaihto on liki kaksi miljoonaa euroa ja opetustarjontaa riittää rehtorin mielestä säästöistä huolimatta moneen makuun.

– Ei meillä ihan vielä tarvitse jokaisen toimistotarvikkeen kohdalla pysähtyä miettimään budjettia. Tuloja on saatava lisää pitkäjänteisellä työllä, ei äkkinäisillä säästöillä, Aulanko sanoo.

Kiistaa säästöistä

Päivölän opiston omistaa juridisesti kannattajayhdistys, joka valitsee opiston johtokunnan. Johtokunnasta on hiljattain eronnut viisi jäsentä. Eroamisten syynä ovat Aulangon mukaan erilaiset talousnäkemykset.

– Toisten mielestä säästöjä pitäisi saada lisää ja toiset taas ovat olleet lisärahoituksen hankkimisen kannalla. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen. Eronneet jäsenet ovat lähteneet omasta halustaan, eikä tähän liity mitään draamaa, rehtori sanoo.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut johtokunnan puheenjohtajaa Kari Kauhasta kommentoimaan eroamisten taustoja tai säästöjen vaikutuksia. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic