Kanta-Häme

Oppia ja yhdessäoloa

Linnantupa on ollut ruokailutila, mutta sitä on käytetty muuhunkin. Missä käytössä linnantupa on ollut? Voit valita useamman vaihtoehdon.

– Kappelina ja tallina, a) ja b), vastaa Okko Kulju epäröimättä.

Historian polun tarkoituksena on luontopolkumaisesti saada linnaturistin kiertämään sellaisetkin sopet, jotka joskus saattaisivat jäädä kiireisemmältä huomaamatta.

Mukaan kierrokselle tarvitaan vain hiukan kekseliäisyyttä, kiinnostusta historiaan sekä seikkailumieltä.

Yhteistä, osallistavaa tutustumista

Hämeen linnassa tutustutaan linnan 700-vuotiseen historiaan suunnistamalla opastetaulujen avulla. Kyseessä on kahdesti vuodessa, syys- ja hiihtoloma-aikaan, toteutettava perinne.

Koska erityisesti linnan nuorimmista kävijöistä käytävät saattavat tuntua sokkeloisilta, monivalintakysymykset on laadittu lapsiystävällisiksi.

Oikeat vastaukset mietitään yhdessä tuumin. Joko äiti Paula tai isä Juha Kulju lukee opastaulun tekstin ääneen, jonka jälkeen mietitään yhdessä oikea vastausvaihtoehto.

Okon mielestä kysymyksiin ei ole ollut erityisen vaikea vastata, vaikka koulussa historianopetus alkaakin kolmasluokkalaisella vasta kahden vuoden kuluttua.

– Hyvä kun on vaihtoehtoja, joista valita.

Eniten paikalla onkin käynyt juuri nuoria lapsiperheitä ja isovanhempia lastenlapsineen.

– Kyseessä ei ole mikään akateeminen kilvoittelu, vaan tavoitteena on oivaltamisen riemu ja yhdessä tekeminen, kertoo palvelukoordinaattori Terhi Kiskonen Museovirastosta.

Kävijämäärät nelinkertaiset

Alkuvuodesta myös linnalla on hiljaista. Hiihtolomien ja historian polun avauduttua kävijämäärä on kuitenkin yli nelinkertaistunut.

Perjantaina iltapäivällä kävijöitä oli kahden viikon kuluessa käynyt lähes 800, kun tammikuussa kahdessa viikossa heitä oli 240.

Historian polkua voi edetä joko yksin tai joukolla. Jokainen vastaaja löytää vastauksen päättelemällä, arvaamalla tai tietämällä. Vastaukset löytyvät kyllä, jos opastetauluihin syventyy.

– Olemme saaneet paljon hyvää palautetta siitä, että on mukavaa osallistua ja miettiä vastauksia yhdessä, Kiskonen kertoo.

Polun kiertäminen kestää niin kauan kuin linnan muurien sisällä haluaa viihtyä. Hiihtolomaansa viettävä Okko Kulju aikoi käydä vanhempiensa kanssa läpi kaikki rastit.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen Hämeen linnassa. (HäSa)

Historian polku Hämeen linnassa 9.3. saakka.

Tammikuun kävijämäärää korjattu 6.3.2014

Päivän lehti

2.6.2020