Kanta-Häme

Oppilaat jättävät Seminaarin koulun D-rakennuksen talvilomaan mennessä

Seminaarin koulun yli 200 alakoululaisen väistötiloista ei vielä tietoa.
Seminaari on kantakaupungin suurin koulu. Arkistokuva Ville-Veikko Kaakinen

Suomen Yliopistokiinteistöt oy (Syk) kertoi kaksi viikkoa sitten järjestämässään tiedotustilaisuudessa, että Seminaarin koulun D-rakennus suljetaan opetuskäytöstä sisäilmaongelmien vuoksi.

Tiistaina selvisi, että 12 alakoululuokkaa, noin 210 oppilasta, siirtyy väistötiloihin viimeistään hiihtolomaan mennessä.

– Lausunnot sekä työterveys- että kouluterveydenhuollosta olivat sen tyyppiset, että akuuttia siirtymisen tarvetta ei ole, mutta aloitamme väistön valmistelemisen välittömästi, sanoo opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä.

Mäkelän mukaan lausunnot eivät sisältäneet yllätyksiä.

– Viesti oli edelleen se sama, että altistumismahdollisuus mikrobeille on olemassa.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan evakkoon lähdön piti tapahtua joko joululomalla tai kevätlukukauden jälkeen.

– Operaatio on sen verran iso, että kestää oman aikansa, että löydämme väistötilat ja saamme hoidettua muuton alta pois, sanoo Sykin rakennuttamisen johtaja Aki Havia.

Väistötilojen sijainnista ei vielä ole tietoa. Mäkelä kertoo, että ensin tutkitaan Seminaarin koulun kampuksen mahdollisuudet, mutta muitakin vaihtoehtoja joudutaan todennäköisesti miettimään.

On myös mahdollista, että luokkia sijoitetaan useampiin kohteisiin.

– En uskalla luvata, että kaikki D-rakennuksen oppilaat väistävät samoihin tiloihin. Kuitenkin väistön tulee mahdollistaa opetustoiminnan järkevä toteuttaminen.

D-rakennus on osaa vanhaa Seminaarin kivitaloa, joka on rakennettu vuonna 1930. Sen välipohjassa on käytetty orgaanisia aineita, joihin on kehittynyt mikrobikasvustoa.

Havia kertoo, että rakennuksessa tehdään ns. laajamittainen peruskorjaus. Kaikki vaurioituneet rakenteet poistetaan ja korvataan uusilla.

– Jatkamme suunnittelua, sanoo Havia.

– Toki pyrimme aloittamaan työt mahdollisimman pian, jotta saamme ne valmiiksikin mahdollisimman pian, mutta en pysty lupaamaan tarkkaa aikataulua.

Milloin D-rakennuksen koululaiset ja heidän vanhempansa saavat tietää mahdollisista koulumatkojen muutoksista, on niin ikään avoin kysymys.

– Heti, kun meillä on kättä pidempää kerrottavaa, kerromme. Olemme aktiivisia viestinnässä ja tiedottamisessa, lupaa Mäkelä.

Seminaarin koulussa on tehty ylläpito- ja peruskorjauksia monilla vuosikymmenillä. D-osan ison remontin jälkeen vuorossa ovat E-rakennus ja 1980-luvulla valmistunut H-osa.

– Kyllä täällä riittää töitä vielä jatkossakin, sanoo Havia. HÄSA