Kanta-Häme

Oppilaat menivät lakkoon

Nummen koulun 4 C-luokassa on tänään hiljaista. Suurin osa luokan 26 oppilaasta ei tänään tule kouluun. He ovat lakossa.

Lakon syynä on vanhempien huoli lastensa terveydestä.

Luokan oppilaat kävivät jouluun saakka koulua nyt suljetussa siivessä, jossa todettiin kasvavan mikrobeja. Sen jälkeen heidät siirrettiin toiselle puolelle koulua, mutta oireilu ei ole loppunut. Lapsilla on havaittu muun muassa päänsärkyä, huimausta, hengitysvaikeuksia, huonoa oloa, astma- ja silmäoireita, ihottumaa ja yleistä väsymystä.

Koko Nummen koulu on todettu korjauskelvottomaksi, mutta se suljetaan vasta kevätlukukauden päätyttyä. Vanhemmille tämä ei riitä.

He haluavat varmistaa lastensa terveyden.

– Emme voi enää altistaa lapsiamme tiloissa, joiden uskomme olevan terveydelle vaaralliset. Koemme, että lakko on ainoa tie, joka voi avata silmät tilanteen vakavuudelle, kertovat Emilia Landén-Savolainen ja Sanna-Kaisa Järvinen.

– Onhan tämä erikoinen tilanne, ei tällaista pitäisi joutua tekemään, toteavat myös Juuso Karvanen ja Jarmo Warvas.

Neljä sijaista

Terveyden lisäksi 4C-luokan vanhemmat ovat huolissaan lasten opetuksen laadusta. Luokan opettaja on altistunut niin pahoin, ettei terveydellisistä syistä voi enää työskennellä koulun tiloissa.

Talviloman jälkeen luokkaa on opettanut jo neljä sijaista.

– Heistä ainakin yksi sai myös oireita parissa viikossa, huomauttaa Petriina Punkari-Mäkiaho.

Vanhemmat ihmettelevät, kuinka opetuspalvelujen johto voi väittää koulun olevan käyttökunnossa, jos osa henkilökunnasta ei saa työskennellä tiloissa. Heidän tietojensa mukaan luokanopettajan lisäksi myös ainakin koulun rehtori ja koulusihteeri ovat olleet välillä evakossa koululta.

He vertaavat tilannetta palvelupiste Wetteriin, joka tyhjennettiin parissa viikossa mikrobilöydösten jälkeen.

– Se oli nopeaa toimintaa, mutta koululaisten on jatkettava vielä kaksi kuukautta huonoissa oloissa, joissa oppiminen kärsii, vanhemmat toteavat.

Vetoomus ei auttanut

Vanhemmat ovat olleet yhteydessä rehtorin lisäksi myös opetuspalvelujen johtoon, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Landén-Savolainen lähetti vanhempien nimissä kaupungille toissa viikolla kirjeen, jossa hän antoi viikon aikaa reagoida tilanteeseen. Muussa tapauksessa vanhemmat vetäisivät oppilaat pois koulusta.

Asiaa selvitettiin viime keskiviikkona muun muassa vanhempainillassa, mutta ratkaisua ei ole löytynyt.

– Rehtori ja palvelujohtaja ymmärtävät huolemme, mutta vetoavat siihen, ettei tiloja ole todettu täysin käyttökelvottomiksi, Landén-Savolainen sanoo.

Vanhemmat kertovat, että luokkatilassa pidetyn vanhempainillan aikana osa vanhemmistakin sai oireita, vaikkei tiloissa oltu kuin reilun tunnin ajan.

Vuorentakana tilaa?

Vanhemmat ovat ehdottaneet ratkaisua, jossa 4C-luokka siirtyisi loppukevääksi johonkin lähikouluista, vaikkapa Vuorentaakse.

– Toiveemme on, että he voisivat opiskella oman opettajansa johdolla ja omilla kyydeillä kulkien eli kuljetuksiin ei menisi kaupungin rahaa, Punkari-Mäkiaho sanoo.

Ehdotukseen ei ole kuitenkaan saatu ainakaan toistaiseksi vastakaikua.

– Luokan siirtäminen olisi kuulemma opetusteknisesti vaikeaa. Ilmeisesti kaupunki pelkää tilanteen leviävän käsiin. Oireiluahan esiintyy meidän lastemme luokan lisäksi laajasti myös muissa luokissa, vanhemmat pohtivat. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic