Kanta-Häme Riihimäki

Oppilaiden vanhempien mitta täyttyi Riihimäellä – "Kestämätön tilanne, jota olemme sietäneet liian pitkään"

Peltosaaren koulun yhden 5.-luokan vanhemmat tekivät muistutuksen kaupungille ja aikovat myös kannella aviin. Heidän mukaansa lapset eivät saa perusopetuslain mukaista opetusta. Ongelmina ovat opettajien tiheä vaihtuvuus ja kirjava laatu. "Tätä on vaikea ymmärtää ja hyväksyä."
Peltosaaren koulu toimii nykyään Kalevantalossa. Koulu on paininut jo vuosia erilaisten opettajaongelmien kanssa. Kuva: Riku Hasari
Peltosaaren koulu toimii nykyään Kalevantalossa. Koulu on paininut jo vuosia erilaisten opettajaongelmien kanssa. Kuva: Riku Hasari

Opettajien jatkuva vaihtuminen ja opetuksen puutteet ovat nostattaneet poikkeuksellista hämminkiä Riihimäellä.

Peltosaaren koulun yhden 5.-luokan vanhemmat jättivät joulun alla kaupungille yhteisen muistutuksen, jonka mukaan koulussa vallitseva tilanne rikkoo perusopetuslakia ja polkee lasten oikeuksia.

Nyt tekeillä on kantelu Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi).

Oppilaat oireilevat

– Menossa on seitsemäs luokanopettaja viidessä vuodessa, ja siihen vielä kaikki sijaiset päälle, sanoo Erno Venäläinen, yksi huolestuneista vanhemmista.

– On annettu ymmärtää, että koska nämä oppilaat ovat pärjänneet niinkin hyvin, heille voi heitellä opettajia ristiin rastiin vuodesta toiseen. Tätä on vaikea ymmärtää ja hyväksyä.

Vanhempien mitta on täyttynyt lopullisesti tänä lukuvuonna, jota ovat leimanneet uuden luokanopettajan alituiset poissaolot ja viikoittain, jopa päivittäin vaihtuvat sijaiset.

Venäläisen mukaan kouluarjen sekavuus on hermostuttanut ja uuvuttanut oppilaita ja näkynyt myös arvosanoissa.

– Varsinkin tässä vaiheessa koulutietä olisi äärimmäisen tärkeää pysyä kiinni oppimisessa ja säilyttää arvostus koulua kohtaan.

Toisen vanhemman Mia Lähdeniemen mielestä koulun ja kaupungin pitäisi keskittyä aitoon vastuunottoon ja korjausliikkeisiin eikä vain siihen, toteutuuko muodollinen lainmukaisuus rimaa hipoen.

– Tämä on kestämätön tilanne, jota olemme sietäneet liian pitkään. Ajatellaanko tässä, etteivät pienet lapset olisi täysivaltaisia kansalaisia ja että heitä saa kohdella miten tahansa?

Ongelmia ollut jo vuosia

Kalevantalossa nykyään toimiva Peltosaaren koulu on kärsinyt opettajaongelmista vuosikausia. Opettajaruletti alkoi vanhan koulurakennuksen sisäilmaongelmista, jotka karkottivat osan vakituisista opettajista muihin kouluihin. Tilannetta ovat vaikeuttaneet luonnollisetkin syyt, lähinnä perhevapaat.

Koulua ovat varjostaneet myös opettajien suuret tasoerot: osaa opettajista kehutaan erinomaisiksi, joidenkuiden työkykykin on kyseenalaistettu.

Vanhempien mielestä koulun rehtorin pitäisi pystyä huolehtimaan edes opetuksen vähimmäistason saavuttamisesta.

”Muistutusluokasta” on kantautunut erikoisia yksityiskohtia. Hämeen Sanomien tietojen mukaan luokanopettaja suuttui viime viikolla oppilaisiinsa niin, että lähti luokasta ja koulusta kesken oppitunnin.

”Tähän on yritetty hakea ratkaisua”

– Opettajien runsaat poissaolot ja vaihtuvat sijaiset heijastuvat väistämättä opetukseen. Tähän on yritetty hakea ratkaisua erilaisilla keinoilla, sanoo Peltosaaren koulun rehtori Pasi Jalonen.

Hän ei kommentoi viimeviikkoista välikohtausta eikä ylipäätään yksittäisten opettajien tilanteita.

– Asiaa selvitellään.

Riihimäen kaupungin opetuspäällikkö Virve Jämsén vakuuttaa, ettei opettajien eikä muidenkaan työntekijöiden ongelmia tai epäasiallista käytöstä paineta villaisella.

– Kyllä me näihin asioihin puutumme. Kun haasteita ilmenee, velvollisuutemme on selvittää asiat. Opetuksen järjestäjänä vastaamme ja pyrimme huolehtimaan siitä, että oppilaat saavat perusopetuslain mukaista opetusta. En näe, että tässä olisi kyse lainvastaisista asioista.

– Toki ymmärrän, että tällaisissa tilanteissa voi syntyä kokemus, etteivät asiat suju ihanteellisella tavalla.

Myös Jämsénin mukaan ilmoitus opettajan häipymisestä kesken oppitunnin ”on tutkinnassa”.

Hän toteaa yleisellä tasolla, että kaupungilla on selvät toimintamallit työntekijöiden työkykyyn liittyvien huolien varalta.

– Ja esimiehet myös noudattavat näitä prosesseja.

Oppilaiden vanhempien tekemä muistutus annettiin tammikuun lopulla tiedoksi kaupungin sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle. HÄSA

Päivän lehti

6.4.2020