Kanta-Häme

Oppivuodet ovat ohi

Vaikeuksien kautta voittoon. Kliseinen lause, mutta pätee hyvin hattulalaiseen sisustussuunnittelijaan Jesse Kakkolaan – visionääriin, joka on suunnannut katseensa jo uuteen projektiin.
 
Hän on laittanut vaimonsa kanssa vuonna 2006 perustamansa Koti.In Shop -verkkokaupan sekä Yleiskone.fi-verkkokaupan myyntiin.
 
Sinänsä harvinainen veto, sillä verkkokauppa tuo tällä hetkellä noin 90 prosenttia firman tuloista. Viime vuonna Koti.In Shopin liikevaihto oli reilut puoli miljoonaa euroa, ja se on esimerkiksi liesikuvuissa merkittävä myyjä Suomessa.
 
– Yhden aikakauden päätös on käsillä. Nyt on nähty, mitä verkossa saa tehtyä. Sieltä on saanut myös tärkeää oppia.
 
– Tavoitteena on tämän vuoden aikana myydä verkkokaupat tai luopua niistä. Tämä on ennen kaikkea ajankäytöllinen päätös. Ne työllistävät liikaa, mikä on kaikki pois luovasta työstä, Kakkola toteaa.
 
Design-kodinkoneita ja -valaisimia myyvä Koti.In Shop oli alallaan verkkokaupan pioneeri, joka käytännössä otti yhdessä yössä kolmanneksen hittimerkki Smegin Suomen kokonaismyynnistä.
 
– Kivijalkamyymälät kokivat meidät uhaksi. Ne ajattelivat luoneensa brändin ja verkkokaupan vievän silti tuotot. Saimme maistaa kateutta ihan huolella, Jesse Kakkola hymähtää.
 
Kakkola sanoo haluavansa keskittyä parhaimpaan osaamisalueeseensa eli sisustussuunnitteluun ja muotoiluun.
 
– Viimeiset kaksi vuotta olen työstänyt uutta, kansainvälisen tason tuotekonsepti-ideaa, joka lanseerataan tämän vuoden aikana Suomessa. Tarkoitus on tehdä siitä ykköstuote sillä saralla maailmassa, Kakkola raottaa tulevaisuudensuunnitelmiaan asiaa vielä tässä vaiheessa enempää avaamatta.
 
Jesse Kakkolan elämään mahtuu monenlaisia vaiheita.
 
Alkuperäiseltä koulutukseltaan hän on metalli- ja puuseppä, minkä alojen töitä hän paiski 1980- ja 1990-luvuilla. Hän luki itsensä metallialan artesaaniksi, mutta päätti muuttaa 90-luvun syvimmässä lamassa Saksaan. Hän työskenteli siellä au pairina ja lastentarhanohjaajana.
 
– Olen varmaan ainoa au pair, joka on tuonut verovapaan Porschen Suomeen. Olihan se ruosteinen, mutta silti Porsche, Kakkola nauraa.
 
Kotimaahan palattuaan hän luki itsensä artenomiksi ja kalustemuotoilijaksi sivuaineenaan sisustussuunnittelu.
 
Kolmesti hän oli vaihto-oppilaana Pietarin taideakatemiassa. Tämä auttoi saamaan töitä kalustesuunnittelijana Rengossa toimineelta venäläisyritykseltä DME Tradingilta.
 
– Työ meni alta, kun rupla romahti, Kakkola muistelee.
 
Tämän jälkeen hän päätti panna pystyyn oman yrityksen, joka aloitti 1.1.2000, ensin kotitoimistossa, sittemmin toimitiloissa Kaurialassa.
 
Hän sai sekä paikallisia että valtakunnallisia tunnustuksia työstään, mikä ajoi työtahdin turbovaihteelle.
 
– Odotusarvot olivat niin korkealla, että tuntui siltä, että pitää ylittää itsensä kaikessa. Halusin tehdä Suomen suurimman sisustusbrändin.
 
Näin syntyi sisustusalan ja hifi-laitteiden erikoisliikkeitä sekä sisustussuunnittelua yhdistävä Sisustuspurje huonekaluliike Stemman yhteyteen moottoritien varteen.
 
– Kaikki sanoivat, että hieno juttu, mutta tämä on väärässä paikassa. Sen olisi pitänyt olla kehä III:n sisällä.
 
Kakkola rupesi myös pohtimaan, onko se sitä mitä hän edes haluaa tehdä. Kolmen vuoden ”kokeilun” jälkeen hän ajoi toiminnan alas.
 
– Lopetin kaksi kuukautta ennen vuoden 2008 elokuun talouskriisiä. En jäänyt tappiolle. Tein hyviä ratkaisuja oikeaan aikaan, en niinkään taidolla, vaan tuurilla.
 
Pian lopettamista seuranneen Turkin-loman aikana Jesse Kakkola sairastui vakavasti syömästään ruoasta. Tätä seurasi tulehduskierre, joka vei jalat alta.
 
– Se vei elämästä puolitoista vuotta ja opetti kuolevaisuuden. Kyynel tuli silmään, että tässäkö tämä nyt on, Kakkola herkistyy.
 
Hän itse epäilee, että rankkojen työvuosien jälkeen elimistö teki kerta kaikkiaan
pakkopysähdyksen. Parinkymmenen vuoden aikana hän laskeskelee toteuttaneensa yli 800 suunnittelukohdetta yksityispuolella.
 
– Se on todennäköisesti eniten Suomessa. 
 
Julkisia Kakkolan suunnittelemia kohteita tällä seudulla ovat muun muassa Sibeliuksenkadun Laurellin kahvila Hämeenlinnassa sekä Riihimäen Laurell, Café il Mondo Kauppakeskus Goodmanissa, Up-yökerho ja -kahvila sekä Tykistömuseon aula ja lounasravintola. Kakkolan kädenjälki näkyy myös Vanajanlinnassa tehdyissä sisustus- ja valaistustöissä.
 
Hän kertoo vahvuutensa olevan 3-ulotteisen tilan hahmottamisen, mikä on ensiarvoisen tärkeää sisustussuunnittelussa ja muotoilussa.
 
– Suurimman tyydytyksen ammatillisesti saan siitä, kun näen, että asiakas saa enemmän kuin hän on odottanut saavansa – olkoon se sitten yksityiskoti tai julkitila.
 
Mutta missä Jesse Kakkola – suuri visionääri – näkee itsensä kymmenen vuoden päästä tästä hetkestä?
 
– Toivottavasti olen tekemässä kansainvälistä suunnittelua. Haluan olla maailmalla. Ei luovasta työstä jäädä eläkkeelle. Tätä tehdään tappiin asti. HÄSA
 
 
 

OIKAISU 20.4.2015

 

Sisustussuunnittelija Jesse Kakkola asuu Hattulassa eikä Hämeenlinnassa, kuten Just-liitteen jutussa 13.4. todettiin. Faktalaatikossa asuinkunta oli oikein.

 

Päivän lehti

9.4.2020