Kanta-Häme

Oranssi faniperhe kasvaa vuosi vuodelta

Ritari-areenassa melu pauhaa HPK–KooKoo-pelissä, mutta kuusiviikkoinen Venla Toivonen nukkuu tyytyväisenä äitinsä Virpi Toivosen, 26, rintarepussa, kuten kaikissa muissakin Kerhon peleissä perheen vakiopaikoilla A1-katsomon alimmalla rivillä.

Koko viisihenkinen perhe on puettu lähes päästä varpaisiin Kerhon väreihin, pääasiassa oranssiin. Pienokaisella on päällään Virpi Toivosen äidin jo aikanaan Venlan Lauri-veljelle kutoma villahaalari, tumput, sukat ja myssy. Lauri on nyt kaksivuotias ja isoveli Eero neljävuotias.

 

Faniperheestä kun puhutaan, Eero on saanut nimensä tietysti HPK:n entisen maalivahdin Eero Väreen mukaan. Väre kuuluu Virpi Toivosen nuoruuden suosikkeihin.

Mutta miten aviomies, Simo Toivonen, tähän suhtautui?

– Ei hän ainakaan ole minulle uskaltanut sanoa vastaan! Jotenkin maalivahdit ovat aina sytyttäneet. Ja olihan se nuorempana ulkonäkökysymyskin, Virpi Toivonen tunnustaa nauraen.

Suosikkeihin lukeutuvat myös Janne Laakkonen, Juha-Pekka Loikas sekä paluun Kerhoon tehnyt Janne Lahti.

Puoliso Simo Toivonen kertoo fanittavansa tällä hetkellä HPK:n maalivahti Emil Larmia.

– Eikä Antti Karjalainenkaan ole huonosti pelannut. Juuse Sarostakin katselin mielelläni, kun hän piti Kerhoa pystyssä.

 

Vaikka jääkiekko mielletään ehkä enemmän miesten kuin naisten suosimaksi lajiksi, Toivosten perheessä Virpi-äiti on koko fanituksen alku ja juuri.

Siitä taas on kiittäminen hänen äitiään ja pikkuveljeään, jotka kävivät Kerhon peleissä. Innostus tarttui myös teini-ikäiseen neitiin, joka noin 15-vuotiaasta lähtien alkoi käydä vakituisesti peleissä.

– Siihen paloi jotenkin kiinni. Jääkiekko on niin nopeatempoinen peli. Se viehättää. Peli ei ole pitkäveteistä, vaan koko ajan tapahtuu paljon, Virpi Toivonen kuvailee.

 

Teini-ikäisenä hänellä oli ystävä, jonka kanssa koko elämä oli pelkkää jääkiekkoa.

– Opiskelin kaikki kausikirjat ulkoa ja muistin kaikkien nimet, pelinumerot ja pelipaikat sekä tiesin aina missä kohtaa sarjataulukkoa Kerho on. Myös nimmarinjakotilaisuudet tuli käytyä läpi. Silloin oli enemmän aikaa fanittaa, Virpi Toivonen kertoo.

Liigapelien lisäksi hän kävi katsomassa HPK:n A- ja B-poikien pelejä.

 

Nyt elämässä ykköspaikalla on perhe pienine lapsineen.

Virpi Toivonen on tällä hetkellä äitiyslomalla, mutta hän työskentelee perhepäivähoitajana. Aviopuoliso on jakeluverkkoasentaja.

Simo Toivonen kertoo, että hän käynyt Kerhon peleissä kahden, kolmen vuoden ajan silloin tällöin, sillä työt pitävät hänet välillä kiireisenä muualla.

– Innolla tuen muun perheen harrastusta ja olen mukana aina kuin mahdollista.

 

Virpi Toivoselle on yhä tärkeää päästä peleihin, ja hän onkin ottanut lapset pian syntymän jälkeen halliin mukaan. Esikoinen Eero pääsi mukaan ottelutunnelmaan kahden kuukauden ikäisenä.

– Kävin ensin harjoituspeleissä kokeilemassa, pystyykö lapsen kanssa käymään peleissä.

Sen jälkeen alkoi etsintä, mistä päin hallia riittävän rauhallinen istumapaikka, ja jossa olisi tilaa lapsen kanssa touhuta. Oikea paikka löytyi A1-katsomon alariviltä.

Vaikka perhe on nyt kasvanut kolmelapsiseksi, paikka on sama.

– Peliä ei enää pysty seuraamaan samalla tavalla kuin ennen lapsia. Oheistoimintaa on lasten vuoksi niin paljon, että välillä sitä huomaa miettivänsä, että oho, mistäs tuo jäähy tuli. Olen silti kokenut lasten kanssa pelissä käymisen yllättävän helpoksi, Virpi Toivonen sanoo.

Toivosten oranssin faniperheen on jäähallilla huomannut myös kotipelien juontaja Peter Petro, joka on kaksi kertaa lahjoittanut perheelle Erotu massasta -fanikatsomon käyttöön.

 

Vaikka voisi luulla, Toivosten kotia ei ole vuorattu HPK:n fanikuvilla eikä oransseilla lipuilla.

Asunnon ovat vallanneet pienokaisten lelut, joista yksi rakkaimmista Laurille on pieni jääkiekkomaila.

– Lauri pelaa päivittäin ja huutaa itsekseen ”Taistele, Kerho!” ja ”Luistele, Kerho!”. Maila on illalla viimeisenä ja aamulla ensimmäisenä hänen kädessään, äiti kertoo.

Pikkumies on myös oppinut tunnustamaan väriä.

– Oranssi ei ole hänelle oranssi, vaan HPK. Tosin hän sanoo PPK. Aina kun hän näkee jotain oranssia, hän sanoo ”Kato! PPK!”.

Sekä Virpi että Simo Toivonen sanovat tukevansa lapsiaan, jos he joskus tosissaan jääkiekkoharrastuksesta innostuvat.

– Se on heistä itsestään kiinni. Väkisin emme vie ketään kaukalon laidalle.

Tällä hetkellä pojat kuuluvat HPK:n Mini-Kerhoon, joka on 0–12-vuotiaille suunnattu fanikerho.

Jäsenet saavat jäsenlehden, ja heille järjestetään kauden aikana yhteisiä tapahtumia, kuten pelaajatapaamisia ja elokuvailtoja. HÄSA

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic