Kanta-Häme

Orkesteri kasvattaa tulevaisuuden konserttiyleisöä

Pienistä alakoulun tytöistä tulee aikanaan iäkkäitä naisia. Ja naiset tunnetusti kansoittavat klassisen musiikin konserttisalit.

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri jatkaa sitkeästi koululaiskonserttejaan, jotta Verkatehtaalle kasvaisi uutta yleisöä. Intendentti Markku Jokinen vakuuttaa, että myös poikia halutaan innostaa musiikin pariin.

– Minusta Beethovenin Kohtalosinfonian alku on yhtä jännittävä kuin Suomen ja Venäjän jääkiekko-ottelu olympiakisoissa, hän sanoo.

Orkesteri vieraili maanantaina Rengon ja Tuuloksen alakouluissa ja tarjoili helposti pureskeltavia palasia Mozartin, Tshaikovskin, Verdin ja Bartókin teoksista.

Nämä kaksi maakuntavierailua jäivät kaksi vuotta sitten tekemättä, kun Hämeenlinnan kaupunki rahapulassaan yllättäen katkaisi kolmivuotisen yhteistyösopimuksen kaupunginorkesterin kanssa.

Raha nipistettiin …viime vuodelta

Vaikka erillistukea ei ole, Hämeenlinnan orkesteriyhdistys pitää koululaiskonsertteja niin tärkeinä, että lähti maanantaiselle kiertueellekin viime vuoden konserttituotannosta säästetyillä rahoilla.

Niin Markku Jokinen tekisi jatkossakin. Hänen mielestään koululaiskonsertit pitäisi jättää jäljelle, vaikka kaikki muu karsittaisiin.

– Lapset ja nuoret eivät muuten enää juuri kuule tai kuuntele klassista musiikkia, Markku Jokinen perustelee.

Tai kuuntelisivat kyllä, jos sitä tarjottaisiin heille. Hämeenlinnan kaupunginorkesteri ehti muutaman vuoden kuluessa soittaa parikymmentä konserttia alueen kouluissa. Palaute esimerkiksi Hauholta, Lammilta ja Iittalasta on ollut positiivista.

Arx ei ole …suosinut klassista

Lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen Arxin johtaja Noora Herranen myöntää, ettei klassista musiikkia ole viime aikoina juuri painotettu hämäläislasten kulttuuritarjonnassa.

– Aiemman valtioavustuksen kohteet olivat meillä näyttämötaiteet ja sirkustaide, hän kertoo.

Musiikkia tarjottiin kouluihin Konserttikeskuksen kautta, mutta tarjonta vaihteli laidasta laitaan klassisen ja populaarin välillä.

Tämän vuoden alusta lastenkulttuurikeskusten avustuskriteereitä on muutettu, eivätkä rahat ole sidottuja tiettyihin taiteenlajeihin.

– Kulttuuripolkuja rakennellaan tänä keväänä uudelleen, Herranen sanoo.

Tarjontaan voi hänen mielestään sisältyä klassista musiikkia, mikäli koulut ja päiväkodit haluavat sitä.

– Orkesterihan voi ehdottaa konsertteja Arxille ja me autamme kouluja ja esiintyjiä kohtaamaan toisensa, hän vinkkaa. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020