Kanta-Häme

Orkesterista odotetaan paljon

Hämeenlinnan kesäteatteri lyö kiilaa iskelmävetoiseen kesäteatteribuumiin, jota se on oikeastaan itse ollut synnyttämässä 1990-luvulta lähtien.

Tänä kesänä nähdään musikaalin ja farssin sijasta ”ihan oikea näytelmä”, vasta viime syksynä kantaesityksensä saanut Orkesteri – The Everlast.

Elähtäneestä tanssibändistä kertova näytelmä on tuottaja-ohjaaja Martti Töttölän toiveiden täyttymys.

– Tämä on nyt sitä komediaa, josta minä tykkään, hän sanoo.

Erityisen tyytyväinen hän on näyttelijäkaartiin, johon hän on saanut palkattua Risto Korhosen, Matti Onnismaan, Kalle Pylvänäinen, Sauli Suonpään ja Marika Heiskasen.

Komedian kaapuun kääräisty tutkielma solidaarisuudesta ja työpaikan yhteishengestä on myös näyttelijöiden mieleen.

– Kun teksti on kirjoitettu näin taitavasti, siinä on työryhmällekin vaihtoehtoja ja pohdittavaa, Risto Korhonen sanoo.

Nuhjuinen …Kaupunginpuisto

Oikean ohjelmistolinjan löytäminen ja yleisön suosion säilyttäminen ovat teettäneet Hämeenlinnan kesäteatterille töitä viime vuosina.

1990-luvulta jatkunut iskelmävetoinen kesäteatteriohjelmisto kaluttiin Martti Töttölän mielestä loppuun jo monta vuotta sitten.

Kahtena edellisvuonna Kaupunginpuiston lavalle tuotti esityksiä tamperelainen Teatteri Siperia, mutta viime kesäkin tuotti kymmenientuhansien eurojen tappiot.

Tuntuu, että Kaupunginpuiston teatteri on jäänyt hiukan varjoon esimerkiksi Valkeakosken uudehkon, suuren kesäteatterin ja monien harrastajakesäteattereiden puristuksessa.

Teatterialueen ulkonäkökin alkaa olla aika nuhjaantunut.

Martti Töttölän mukaan sen enempää kesäteatteriyhdistys kuin alueen omistava Hämeenlinnan tilapalvelut -yhtiökään eivät kuitenkaan ole ryhtyneet vaatimaan kohennuksia.

– Kunnostaminen ei ole mielekästä, ennen kuin tiedetään, onko kesäteatteri täällä enää viiden vuoden päästä, hän sanoo.

Ammattiteatteria …ei tehdä talkoilla

Vihreiden kaupunginvaltuutettunakin istuva Töttölä on toistuvasti vaatinut, että Hämeenlinnan kaupungin pitäisi selkeästi päättää, halutaanko kaupunkiin ammattimaista kesäteatteria vai ei.

Teatterin kaupunginavustukset ovat pienentyneet pienentymistään useiden vuosien ajan. Nykyään kaupunki tukee teatteria enää 25 000 eurolla vuodessa.

– Jos Kantolaan tulee tapahtumapuisto, tarvitaanko kesäteatteria Kaupunginpuistossa. Kaikkeen ei ole varaa, Töttölä pohtii.

Hänen aloitteestaan kaupunginvaltuusto laatii vielä kuluvalla valtuustokaudella Hämeenlinnan kulttuuri- ja liikuntapoliittisen ohjelman, jossa tavoitteet kirjataan.

Yleisönosastokirjoituksissa on ehdotettu, että kesäteatteri lopettaisi valittamisen ja rakentaisi katsomoon katteet talkoilla kuten esimerkiksi Lopella ja Hausjärvellä on tehty.

Miksei kattotalkoita ole jo pidetty, tuottaja Martti Töttölä?

– Kun ei toisen maalle vieläkään saa rakentaa. Tämän omistaa Hämeenlinnan kaupunki. (HäSa)

Okko Leon näytelmä Orkesteri – The Everlast Hämeenlinnan kesäteatterissa 10.7.–9.8.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic