Kanta-Häme

Orsiselvitys yllätti Tapio Vekan

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) luki torstain Hämeen Sanomia hämmentyneenä. Maakuntahallituksessa alkuviikosta esillä ollut selvitys Hämeenlinnan ja Janakkalan raja-alueen maankäytöstä yllätti miehen.

Selvityksessä esitetään, että Harvialan alueen suunnittelua viedään eteenpäin ilman niin sanottua Harvialan ortta eli moottoritieltä Harvialantielle kulkevaa uutta tielinjausta. Hämeenlinna on jo pitkään ajanut linjausta, kun taas Janakkala ei ole nähnyt sitä niin tarpeellisena.

Vekka kuitenkin korostaa, ettei hän näe asiassa kuntien välistä vastakkainasettelua.

– Kyllä tässä pitää katsoa isoa kokonaisuutta: että toisaalta löydetään yhteinen näkemys ja toisaalta ymmärretään, että kyse on muutaman kymmenen vuoden aikajänteestä ja seudullisen yhdyskuntarakenteen toimivuudesta, Vekka sanoo.

Kymppitie halutaan pois keskustasta

Hänen mukaansa kaupungin tavoitteena on ollut siirtää nykyisin keskellä kaupunkia kulkeva kymppitie pois keskustasta. Hän kiistää selvityksessä mainitun käsityksen, että liikenne ohjattaisiin alemman tieverkon teille.

– Itse olen ajatellut, että orren kautta tehtävä tie olisi ihan valtatietasoinen. Mutta jos näin ei ole, silloin täytyy varmaan keskustella elyn kanssa, miten linjausta tuolla paikalla saadaan kehitettyä, Vekka pohtii.

Häntä mietityttää, mikä on koko kymppitien tulevaisuus kaupungin alueella.

– Pääosinhan se on kaupungin sisäistä liikennettä, mutta mikä sitten on valtakunnallinen linjaus: Katkotaanko näitä kaupungin läpi kulkevia valtateitä katuverkoksi? Vai pitäisikö kuitenkin jostain kohtaa päästä ohittamaan kaupungin keskusta? Vekka kyselee.

Turengin ohitustie on kysymysmerkki

Vekka kertoo tutkineensa mielenkiinnolla selvitykseen piirrettyä uutta karttaa, jossa ehdotetaan selvitettäväksi Harvialasta Turengin keskustan luoteispuolelta Turengin eritasoliittymään kulkevaa uutta tieyhteyttä.

Hän ei usko senkään olevan täysin ongelmaton.

– Tämä vaihtoehto on ainakin aiemmin janakkalalaisista tuntunut vaikealta, koska se on heille tärkeää maankäytön aluetta, Vekka sanoo.

Selvityksessä ei nähdä realistiseksi myöskään Moreenin eritasoliittymää moottoritielle, vaan esitetään selvitettäväksi noin 3,5 kilometrin rinnakkaistietä, joka yhdistyisi moottoritiehen Turengin eritasoliittymässä.

– Jos uutta liittymää ei saada, niin tämä on toki sille vaihtoehto. Se on ihan selvittämisen väärti, Vekka toteaa. (HäSa)