Kanta-Häme

Ortodoksien kirkko puretaan keväällä

Hämeenlinnan ortodoksisella seurakunnalla on edessään muutosten vuosi.

Jo pitkään hellitty unelma uudesta kirkosta alkaa toteutua ensi vuonna. Keväällä puretaan Vanhan hautausmaan puiston kupeessa oleva vanha kirkko ja aloitetaan uuden rakentaminen.

Neljännesvuosisadan Hämeenlinnan ortodoksien kirkkoherrana ollut Isä Markus jää eläkkeelle juuri, kun uutta kirkkoa ollaan rakentamassa.

– Onneksi ehdin viedä hanketta eteenpäin näinkin pitkälle. Olen varmasti paljon uudessa kirkossa, mutta töitä en uusissa tiloissa ehdi tehdä, Isä Markus eli kirkkoherra Markku Aroma sanoo.

Aivan 1960-luvun alussa Kaurialaan rakennettu ortodoksikirkko oli oikeastaan susi jo syntyessään. Kirkon suunnitellut arkkitehti Mika Erno pahoitteli Isä Markukselle sitä, että joutui suunnittelemaan kovassa rahapulassa moisen kirkon.

Paloasemaksi kansan suussa ristitty kirkko on Aroman mukaan täysin palvellut, eikä sitä kannata korjata. Myös ajatukset vanhan sotilaskirkon muuttamisesta ortodoksiseksi pyhäköksi on haudattu lopullisesti.

– Järkevintä ja edullisinta on rakentaa vanhan kirkon paikalle kokonaan uusi rakennus. Se ei ole kovin yleistä, mutta nyt myös Suomen ortodoksinen kirkollishallitus on samaa mieltä. Saimme myönteisen päätöksen vähän aikaa sitten, Aroma sanoo.

Vanhaa sädehomeen saastuttamaa kirkkoa päästään purkamaan heti pääsiäisen jälkeen. Käytännössä rakennus puretaan toukokuussa ja seurakunta toimii ainakin vuoden loppuun asti Matti Alangon kadun tiloissaan. Myöhemmin virasto muuttaa uuteen kirkkoon.

– Emme hyödynnä vanhan kirkon sisustusta, sillä esimerkiksi ikonostaasi muuttuu täysin. Sisustusta varten on kerätty jo vuosia varoja hyvällä menestyksellä, Aroma kertoo.

Uuden kirkon rakentaminen tulee maksamaan enintään 1,3 miljoonaa. Seurakunnalla on tarvittavat varat jo kassassa, sillä ortodoksit saivat vuonna 1936 suuren testamenttilahjoituksen, jonka turvin päästään nyt rakentamaan.

Tärkeintä Markku Aroman mielestä on, että uuteen kirkkoon tulee nyt kipeästi kaivattu seurakuntasali. Sipulikupoleita ei tule, vaan Arkkitehtitoimisto Pentti Kärki on suunnitellut rakennukseen harvinaisemmat bysanttilaiset kupolit.

– Sipulikupolit olisivat ehkä pistäneet liikaa silmään. Tärkeintä on se, että kirkkomme tulee näyttämäänkin kirkolta, Aroma sanoo.

Uuteen rakennukseen tulee vain parikymmentä neliötä enemmän kuin vanhaan. Suunnittelun avulla neliöt on saatu riittoisammiksi.

– Vanhakin kirkko oli sisäpuolelta viihtyisä, mutta uusi kirkkosali lyhenee ja tuo ihmiset vielä lähemmäksi alttaria.

Uuden kirkon valmistumiseen kuluu vuosi, mutta kirkkoherra toivoo, että sitä voidaan käyttää edes osittain jo ensi vuonna. HäSa

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic