Kanta-Häme

Ortodoksikirkkoa anotaan purettavaksi

Hämeenlinnan ortodoksipyhäkkö odottaa purkutuomioita. Seurakunnan kirkkotiloista Erottajakadulta on kuntokartoituksen yhteydessä havaittu seinärakenteissa sädesientä.

Kuntokartoitus tehtiin, koska kirkkoon suunniteltiin peruskorjausta ja laajennusta. Kirkkoa on suunniteltu remontoitavaksi vuodesta 2009 lähtien.

– Kirkko on nyt siinä kunnossa, ettei sitä kannata enää korjata. Peruskorjaus ja tilojen laajentaminen maksaisi karkeasti arvioiden kaksi kertaa niin paljon kuin uuden rakentaminen, kertoo kirkkoherra Markku Aroma.

Anomus purkamisesta on nyt lähetetty kaupungin käsiteltäväksi. Kaupungilta anomus matkaa vielä ely-keskuksen, museoviraston ja piispan arvioitavaksi.

– Mikäli jokin näistä tahoista sanoo ei, loppuu suunnittelu siihen. Seurakunta maksaa purkamisen ja rakentamisen, mutta luvat tarvitaan aina, Aroma sanoo.

Ei enää betonilaatikkoa

Mahdollisen uuden kirkkorakennukseen toivotaan palvelevan koko seurakuntaa. Sen vuoksi rakennukseen halutaan sisällyttää paitsi kunnolliset kirkkotilat, myös seurakuntakoti ja kanslia. Uuden kirkon toivottaisiin näyttävän ortodoksiselta pyhäköltä myös ulospäin.

Mallia uuteen rakennukseen on alustavasti suunniteltu otettavan Porvoon ortodoksisesta kirkosta, joka on vihitty käyttöön vuonna 1989.

– Nykyiset tilat on rakennettu 1960-luvulla, jolloin tyyli oli melko laatikkomainen ja yksinkertaisen betoninen. Uuden kirkon tarkat piirustukset ja kustannusarviot ovat tekeillä, mutta en ole vielä itsekään nähnyt niitä. Mitään ulkonäköasioita ei ole vielä käsitelty, sanoo Aroma.

Uusi kirkko valmistuisi alustavien suunnitelmien mukaan jouluksi 2016. Vihreää valoa tarvitaan prosessin käynnistämiseksi.

– Haluamme rakentaa sellaisen kirkon, joka palvelee meitä vähintään seuraavat 50 vuotta. Purkuanomus lähetettiin varmuuden vuoksi jo nyt, sillä byrokratian pyörittämiseen saattaa mennä pidemmän aikaa kuin arvioidaan, Aroma kertoo. (HäSa)