Kanta-Häme

Ortodoksikirkon kustannukset selvitetään

Museovirasto haluaa selvittää perusteellisesti, mitä Hämeenlinnan ortodoksikirkon mahdollinen purkaminen ja uuden rakentaminen maksaisi suhteessa nykyisen kirkon peruskorjaukseen ja laajennukseen.

– Emme ole nähneet vielä kumpiakaan suunnitelmia, joten on vaikea ottaa lopullista kantaa kumpaankaan vaihtoehtoon, sanoo Museoviraston intendentti Anu Laurila.

Laurila osallistui maanantaiseen kokoukseen, jossa asiaa käsittelivät lisäksi ortodoksiseurakunnan, kaupungin ja ely-keskuksen edustajat. Myös Helsingin metropoliitta Ambrosius oli paikalla.

Korjaus kalliimpi kuin uusi

Uuden, noin 300 neliömetrin suuruisen ortodoksikirkon rakentaminen maksaisi noin 1 miljoonaa euroa. Siihen sisältyisi pieni seurakuntasali ja virastohuone. Ulkoisesti se myös näyttäisi ortodoksikirkolta.

Vanhan, vuonna 1962 käyttöön vihityn ja noin 200-neliöisen ortodoksikirkon peruskorjaus ja laajennus maksaisi 2–3 miljoonaa euroa.

– Onhan summissa huomattava ero. Pienenä, 1 050 hengen seurakuntana emme 2–3 miljoonaan pysty. Uudisrakennukseen rahat löytyisivät heti sukan varresta, sanoo Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Aroma.

”Moderni arkkitehtuuri suojelun arvoista”

Ortodoksiseurakunta on jättänyt Hämeenlinnan kaupungille purkulupa-anomuksen, mutta se on jäänyt odottelemaan Museoviraston ja ely-keskuksen kantaa.

Vanhan Museoviraston lausunnon mukaan rakennukselle ei tulisi myöntää purkulupaa.

– Se on Suomen ainoita, modernia arkkitehtuuria edustavia ortodoksikirkkoja. Se on myös osa silloisen kaupunginarkkitehdin Mika Ernon tuotantoa ja muodostaa parin Hätilän kirkolle, intendentti Anu Laurila perustelee.

Perusteluissa painaa myös se, että vaikka ortodoksikirkko ei ole suojeltu kohde, se on todettu Hämeenlinnan kaupungin kulttuurihistoriallisten kohteiden inventoinnissa arvokkaaksi ja säilyttämisen arvoiseksi.

Kirkkoherra: Paikka on hyvä

Vaihtoehtona ei Anu Laurilan mukaan ole esitetty sitä, että vanha kirkko jäisi sijoilleen ja että uusi rakennettaisiin jonnekin muualle kuin Kaurialassa sijaitsevan vanhan hautausmaan kupeeseen.

– Paikka on ollut mahdottoman hyvä! Kirkon paikka on perinteisesti hautausmaan luona. Olisi myös hyvä, että ulkoasu julistaisi, että kyseessä on ortodoksinen kirkko eikä mikään palolaitos, kirkkoherra Markku Aroma arvostelee nykyisen kirkon arkkitehtuuria.

Rakenteissa terveysriskejä

Rakennuksesta on myös löytynyt hometta ja sädesientä sekä lattiarakenteista asbestia.

– Astmaatikot, joihin itsekin kuulun, ovat vähän oireilleet. En tiedä, johtuuko se homeesta ja asbestista vai suitsutussavusta, koska pappihan sitä eniten hengittää, Aroma naurahtaa.

Museovirastolla on ongelmaan kuitenkin lääke.

– Se kuntotutkimus, joka minulla on käytettävissäni, ei näytä mitään sellaista terveysriskiä, jota ei voisi korjata. Lähinnä ongelmia on ollut kellaritiloissa. Ja aina kun syyt tiedetään, ne ovat myös korjattavissa, Museoviraston intendentti Anu Laurila toteaa. (HäSa)

Menot