Kanta-Häme

Ortodoksikirkon saa purkaa

Pitkään jatkunut vääntö Kaurialassa sijaitsevan ortodoksikirkon kohtalosta siirtyi eteenpäin, kun Museovirasto myönsi rakennukselle purkuluvan viime perjantaina.

Myöskään Hämeen Ely-keskus ei asetu päätöksen suhteen poikkiteloin, sillä kirkko ei nykyisellään palvele seurakunnan tarpeita.

Tällä hetkellä asia on käsittelyssä kaupungin rakennusvalvonnassa. Virallinen päätös tehdään ensi viikolla.

– Kyllä se siltä näyttäisi, että seurakunnan toive purkamisesta toteutuu, kertoo johtava rakennustarkastaja Timo Lehtinen.

Ortodoksikirkon lisäksi Hämeenlinnassa on keskusteltu myös Kaurialan koulun purkamisesta, jota vastustavat sekä Museovirasto että Ely-keskus.

– Molemmat rakennukset ovat korjattavissa. Niitä erottaa se, että koulu soveltuisi kunnostettuna edelleen opetuskäyttöön, mutta kirkkorakennus puolestaan on jo nyt liian suuri pienen seurakunnan tarpeisiin, sanoo Hämeen Ely-keskuksen johtaja Tommi Muilu.

Vanhan purkaminen ja uuden rakentaminen on usein kunnostamista edullisempi vaihtoehto. Muilu kuitenkin muistuttaa, ettei purkaminen ja uuden rakentaminen ole kestävän kehityksen mukaista.

– Koulun kunnostaminen tulisi kalliiksi, se on selvää. Esimerkiksi uuden tekniikan sijoittaminen vanhaan rakennukseen olisi vaikeaa. Se ei silti tarkoita sitä, että rakennus ei soveltuisi opetuskäyttöön.

Rahan lisäksi Kaurialan koulun purkupäätös liittyy avoinna olevaan kouluverkkopäätökseen.

Museovirasto on aiemmin vastustanut ortodoksikirkon purkamista kulttuurihistoriallisista syistä.

Sen mukaan kirkko on kuriositeetti suomalaisten ortodoksikirkkojen joukossa sekä edustaa puhdasta 1960-lukulaista rakennustyyliä.

Annetussa purkulupapäätöksessä kuitenkin todetaan, että koska seurakunta itse puoltaa purkamista, voidaan se tietyin ehdoin tehdä.

Museovirasto edellyttää, että uudisrakennuksen sekä materiaalien että arkkitehtuurin täytyy olla korkealaatuista. Sen lisäksi vanha rakennus on ennen purkamista kuvattava ja dokumentoitava ja purkaminen tulisi aloittaa vasta, kun rakennuslupa on saatu.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut keskiviikkona ortodoksisen seurakunnan kirkkoherraa Markku Aromaa. Aiemmin on kerrottu, että uuden kirkon rakentamiskustannukset olisivat noin miljoona euroa ja että se valmistuisi vuoden 2016 lopulla. HÄSA

Päivän lehti

7.4.2020