Kanta-Häme

Ortodoksisäätiö vahvoilla Ronnin uudeksi omistajaksi

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päättää Lammilla sijaitsevan Ronnin alueen myynnistä Kaikkien Athosvuoren pyhien perintösäätiölle ensi maanantain kokouksessaan.

Perintösäätiön edustajat olivat kaupunginhallituksen kuultavana maanantaina. Säätiön tarkoituksena on perustaa Ronniin toimintakeskus näyttelyitä ja seminaareja varten. Suunnitelmissa on myös mies- ja naisluostarien perustaminen.

– Säätiön edustajien esitys sai kaupunginhallituksessa myönteisen vastaanoton. Suunnitelmat vastaavat kaupungin toiveita. Ennen lopullista ratkaisua tarvitaan vielä tarkentavia neuvotteluja, joita kaupungin puolesta käy vt. kaupunginjohtaja Juha Isosuo, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki.

Ensi vaiheessa perintösäätiö ostaisi Ronnin kiinteistöt ja niiden alla olevat maa-alueet. Muun alueen säätiö vuokraisi ja sillä olisi siihen osto-optio.

Vesipullottamo suunnitelmissa

Kaikkien Athosvuoren pyhien perintösäätiön puheenjohtajan, teologian tohtori Hannu Pöyhösen mukaan toimintakeskus perustettaisiin Ronnin nykyisiin rakennuksiin.

– Luostaritoiminta käynnistyisi myös nykyisissä rakennuksissa, kunhan luostareihin saadaan kolmen-viiden henkilön ydinjoukko. Uudisrakentamisen aika tulee myöhemmin luostarien kasvaessa.

Toimintakeskusta rahoitettaisiin lainajärjestelyin, lahjoituksilla sekä kurssi- ja näyttelytuloilla.

– Ronnissa olisi myös hiljentymiseen liittyvää ja muuta majoitustoimintaa, josta saisimme tuloja. Suunnitelmissamme on niin ikään kaivoveden pullottaminen myyntiä varten, Pöyhönen selvittää.

Toisella kierroksella viisi tarjousta

Toisella kierroksella Ronnista saatiin viisi tarjousta, joita Kaikkien Athosvuoren pyhien perintösäätiötä lukuunottamatta ei ole julkistettu.

Ronnin kaupassa jouduttiin toiselle kierrokselle, koska ensimmäiset ostajat vetäytyivät sopimuksesta viime hetkellä. Perintösäätiö oli mukana jo ensimmäisellä tarjouskierroksella.

Ensimmäisen ostotarjouksen tekijöillä oli tarkoitus kehittää alueesta lomailuun liittyvä hyvinvointikeskus luonnon keskelle.

Ronnin tila on laajuudeltaan noin 70 hehtaaria. Alueella on toiminut kehitysvammaisten kuntoutuskeskus, jonka jäljiltä siellä on 21 erilaista rakennusta. Sittemmin siellä toimi myös pakolaisten vastaanottokeskus. Viime marraskuusta lähtien rakennukset ovat olleet tyhjillään.

Ronnin rakennukset omistaa Pääjärven Kiinteistöpalvelut oy ja maapohjan Hämeenlinnan kaupunki.

Pääjärven Kiinteistöpalvelut on Etevan tytäryhtiö. Eteva on kuntayhtymä, joka tuottaa vammaispalveluja Etelä-Hämeessä ja Uudellamaalla.

Hämeenlinnan kaupunki on etsinyt Ronnille uskottavaa toimijaa ja omistajaa, joka herättäisi uinuvan alueen jälleen henkiin. (HäSa)