Kanta-Häme

Ortodoksiseen seurakuntaan väliaikainen kirkkoherra Lahdesta

Hiippakunnan piispa, Helsingin metropoliitta Ambrosius on määrännyt Lahden ortodoksisen seurakunnan kirkkoherran, pastori Jonas Bergenstadin hoitamaan Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherran hallinnollisia tehtäviä oman toimensa ohessa 25.3. alkaen toistaiseksi, kuitenkin korkeintaan 31.5. saakka.

Hämeenlinnan seurakunnan kirkkoherra, rovasti Markku Aroma on ilmoittanut jo aiemmin siirtyvänsä eläkkeelle 1. syyskuuta alkaen. Nyt hän jää lomalle 25.3. ja siirtyy eläkkeelle 31.5. alkaen.

Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta kertoi maanantaina 20.3. seurakunnassa tapahtuneesta taloudellisesta kavalluksesta.

Asia tuli ilmi noin viikkoa aiemmin, kun pankin sisäisessä valvonnassa havaittiin asiattomia tilisiirtoja. Seurakunnan varoja on kadonnut vajaan vuoden aikana noin 200 000 euroa.

Teosta epäillään ainoastaan seurakunnassa noin vuoden työskennellyttä seurakuntasihteeriä, jonka työsuhde on päätetty. Asia on poliisitutkinnassa.

Seurakunnan hallinnon ja talouden hoito sekä niiden valvonta on ortodoksisesta kirkosta annetun lain ja kirkkojärjestyksen säännösten mukaisesti kirkkoherran ja seurakunnanneuvoston vastuulla.

Nyt syntyneessä tilanteessa sekä kirkkoherra että seurakunnanneuvoston jäsenet ovat esteellisiä toimimaan asian selvittämisessä.

Hämeenlinnan seurakunnanvaltuuston puheenjohtaja Riitta Räntilä kertoo, että kirkon puolesta asian selvittämiseen voivat piispan lisäksi osallistua kirkon lakimies, tilintarkastajat ja seurakunnanvaltuuston puheenjohtajisto.

Kirkkoherran tiedossa olleen eläköitymisen vuoksi Hämeenlinnan seurakunnassa on julistettu tänä keväänä avoimeksi kirkkoherran toimi.

Vaali toimitetaan seurakunnan pääkirkossa sunnuntaina 2.4. kello 12–15. Vaalin toimittaa Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, rovasti Timo Tynkkynen.

Kirkon lakimies Jari Rantala on kehottanut Hämeenlinnan seurakunnanneuvoston varapuheenjohtajaa kutsumaan seurakunnanneuvoston koolle käsittelemään seurakunnanvaltuustolle tehtävää eropyyntöä, jossa neuvosto pyytää vireillä olevan esitutkinnan vuoksi vapautusta tehtävästä jäljellä olevan toimikauden ajaksi. HÄSA

 

Täsmennetty kello 13.05, että asian selvittämiseen voi osallistua seurakunnanvaltuuston puheenjohtajisto.

Päivän lehti

28.5.2020