Kanta-Häme

Ortodoksit joutuvat kilpailuttamaan kirkon korjauksen uudestaan, mutta rakentaminen alkaa jo ensi vuonna

Yli kymmenen vuoden pähkäilyn jälkeen ajatus uuden kirkon rakentamisesta jouduttiin hautaamaan Hämeenlinnassa.
Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkko on monelle jo hyvinkin tuttu. Kuva: Juhani Salo
Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkko on monelle jo hyvinkin tuttu. Kuva: Juhani Salo

Ortodoksisen seurakunnan pääkirkko uusitaan jo ensi vuonna Hämeenlinnassa. Vanhan, sisäilmaongelmista kärsivän kirkon korjaaminen tulee Hämeenlinnan ortodoksiselle seurakunnalle huomattavasti uuden rakentamista edullisemmaksi vaihtoehdoksi.

Kilpailutus keskeytettiin

Vaikka seurakunta joutuikin jo kertaalleen keskeyttämään urakan kilpailutuksen, ei uusi kilpailutus lykkää vt. kirkkoherra Jonas Bergenstadin mukaan remontin alkamista sanottavasti. Tarjouksia odotetaan lokakuun loppuun mennessä ja urakoitsija on määrä valita vielä loppuvuonna niin, että rakentaminen pääsisi alkamaan mahdollisimman nopeasti.

– Tarkoituksemme on uusia vanha kirkko kokonaan ja tuoda se 2020-luvulle. Meidän pitää uusia esimerkiksi ilmanvaihto ja tehdä kirkosta esteetön, Bergenstad korostaa.

Ortodoksien kirkollishallitus vahvisti tällä viikolla vanhan pääkirkon remontin ja kumosi aikaisemmin annetun purkuluvan.

– Kirkko on kauniilla paikalla vanhan hautausmaan yhteydessä, joten myös miljöön puolesta säilyttäminen on parempi vaihtoehto kuin purkaminen, Suomen ortodoksisen kirkollishallituksen päätöksessä perustellaan.

Kymmenen vuoden hanke

Ortodoksien rakennushanketta on pähkäilty Hämeenlinnassa jo ainakin kymmenen vuotta.

Vaikeuksia on tuottanut päättää kokonaan uuden kirkon rakentamisen ja vanhan korjaamisen välillä. Loppujen lopuksi kirkosta löytyneet kosteusvauriot osoittautuivat luultua lievemmiksi ja vanhan korjaaminen sai kannatusta.

Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta on säästänyt jo vuosia rakennustöitä varten varoja keräämällä esimerkiksi korotettua kirkollisveroa.

– Tarkoituksemme on korjata kirkko seurakunnan omilla varoilla. Meillä on pelkästään sijoitusvarallisuutta lähes miljoona euroa, Bergenstad sanoo.

Nykyinen ortodoksinen kirkko on vihitty käyttöön vuonna 1962. Arkkitehti Mika Ernon suunnittelemaan 200-neliöiseen kirkkoon piti saada yhdistetyksi kaikki ortodoksien toiminta. Seurakunnan kirkkoherranvirasto on vain kivenheiton päässä Matti Alangon kadulla ja kesäkirkko Ahvenistolla. HäSa

 

Tilaongelmia

Kaurialan kirkon suunnitteli arkkitehti Mika Erno. Kirkko otettiin käyttöön vuonna 1962.

Seurakunnan tilaongelmat alkoivat, kun pääkirkosta löytyi kosteusvaurioita.

Sisäilmaongelmat aiheutuivat kellarin kastumisesta.

Ortodoksit etsivät turhaan uusia tiloja. Ongelmia helpotti kirkkoherranvirasto joka on vain kivenheiton päässä kirkosta.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic