Kanta-Häme

Ortopedi Sally Järvelä haluaa työssään löytää ratkaisuja, jotka toimivat myös käytännössä

Ortopedi Sally Järvelä kuvailee itseään sähköjänikseksi, koska hänen päiväänsä mahtuu enemmän kuin monen meistä viikkoon. Työssään Taysin toimialuejohtajana hän haluaa taata ihmisille parhaan mahdollisen hoidon elämän vakavimmissa paikoissa.
Sally Järvelä kertoo, että aluksi perheeseen hankittiin kissa vain yhdelle lapselle, mutta pian muutkin lapset halusivat omansa. Järvelän sylissä perheen kissoista vanhin Luigi. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

– Tahtini voi hengästyttää kanssaihmisiä, mutta minulle sopii, että olen jatkuvasti liikkeessä, Sally Järvelä toteaa.

Hämeenlinnassa asuva ortopedi työskentelee Tampereen yliopistollisessa sairaalassa toimialuejohtajana. Päivätyönsä lisäksi hän on mukana useassa tutkimusprojektissa ja viimeistelee parhaillaan Aalto-yliopistossa johtamisen MBA-tutkintoa.

Kaiken tämän lisäksi hän lukee viikossa neljästä viiteen kirjaa, harrastaa useimpina päivinä liikuntaa ja viettää aikaa perheensä kanssa.

– Täytyy tosin myöntää, että voi mennä viikkoja, etten ehdi esimerkiksi istua ollenkaan kotimme sohvalla, Järvelä nauraa.

 

Järvelä on syntyperäinen hämeenlinnalainen. Hänen opiskelu-uransa on alkanut Poltiahon koulusta, ja ylioppilaaksi hän valmistui Lyseon lukiosta.

– Sain lukion viimeisellä esikoiseni. Monet varmasti luulivat opintojeni jäävän siihen, mutta itse en kokenut asiaa minkäänlaisena ongelmana.

Hän kertoo saaneensa kannustusta etenkin opettajaltaan Maija Kaukiaiselta, jonka usko auttoi, kun Järvelän oma usko oli koetuksella.

– Omien kokemuksieni takia uskon johtajanakin, että minun tehtäväni on tarjota alaisilleni mahdollisuus onnistua samaan tapaan kuin minulle on tarjottu mahdollisuus onnistua. Uskon, että meissä kaikissa on valtavasti potentiaalia enempään kuin itse tiedämme.

 

Heinäkuun alussa Järvelä matkusti San Diegoon vastaanottamaan tutkimusryhmälleen juuri myönnetyn Hughston Awardin.

Hughston Award on vuoden ansioituneimmalle ortopedian alan tutkimukselle jaettava palkinto. Sen jakaa alan arvostetuin tieteellinen julkaisu American Journal of Sports Medicine.

– Palkinnon on saanut kerran aiemmin suomalainen tutkimusryhmä. Pohjoismaihin se on tullut useaan kertaan, Järvelä sanoo.

Järvelän ja tutkimusryhmän tutkimus käsitteli polven eturistisiteen leikkauksien uutta tuplasiirretekniikkaa ja potilaiden toipumista tällä tekniikalla suoritetuista leikkauksista. Sally Järvelän lisäksi tutkimusryhmään kuuluvat ryhmän vetäjä ja potilaat leikannut ortopedi Timo Järvelä, radiologi Tommi Kiekara ja ortopedi Piia Suomalainen.

Tutkimus on jatkunut jo yli kymmenen vuotta. Järvelä tarkasteli tutkimuksessa nimenomaan leikattujen potilaiden toipumista. Hän suoritti heille kaikille leikatun polven kontrollitutkimuksen

– Niitä oli todella mukava tehdä, koska siinä näki työn jäljen: että teemme oikeita asioita oikeille ihmisille.

 

Järvelää on työssä aina ajanut nimenomaan halu auttaa ihmisiä ja kehittää ratkaisuja, jotka näkyvät käytännössä. Työssään toimialuejohtajana hänen vastuullaan ovat Taysin ensihoito, päivystys, tehohoito, kivunhoito, anestesiologit ja vainajatoiminta.

– Kaikkia toimialueeni osia yhdistää se, että kyse on ihmisille vakavista hetkistä, jolloin potilas ei itse pääse vaikuttamaan hoitoonsa. Tehtäväni on ratkaista, miten tällaisen hoidon onnistuminen voidaan taata.

Hallinnollisen työn lisäksi Järvelä tekee neljästä kuuteen päivystysvuoroa kuukaudessa.

– Minun täytyy tietää, mitä kentällä tapahtuu ja millaisissa oloissa työtä tehdään. Muuten en voi hallinnoida sitä.

Halu ratkaista asioita ohjaa myös Järvelän tutkimustyötä. Palkitusta polvitutkimuksesta hän innostui ollessaan lääketieteen opintojensa loppuvaiheessa mukana tutkimuksen puitteissa tehdyssä ensimmäisessä leikkauksessa 16 vuotta sitten.

– Näin miten innostunut Timo oli aiheesta. Se innosti minuakin. Nyt on ollut hienoa kuulla, kuinka leikatut ihmiset ovat saattaneet esimerkiksi jatkaa kilpaurheilua tai kehuvat leikatun polven toimivan paremmin kuin toisen leikkaamattoman.

 

Vaikka Järvelä kertoo tekevänsä viikossa 60–70 tuntia töitä, on hänellä omien sanojensa mukaan aika paljonkin vapaa-aikaakin.

Osa siitä kuluu tutkimuksen ja opintojen parissa. Lisäksi Järvelä käy useamman kerran viikossa fustrassa ja harrastaa kamppailulajeja.

– Vietän myös jokaisen lapsemme kanssa kahdenkeskistä aikaa. Yhden kanssa käymme katsomassa kauhuleffoja, toisen kanssa teemme kauneushoitoja ja kolmannen kanssa pelaamme lautapelejä.

Perheen kuudesta lapsesta kolme asuu vielä kotona. Lisäksi Järvelä sanoo hänellä olevan vielä seitsemännenkin lapsen.

– Meillä oli thaimaalainen vaihto-oppilas, joka kasvoi osaksi perhettämme. Lapset puhuvat hänestä siskonaan, ja hän kutsuu minuakin äidiksi.

Jotta elämä ei kävisi tylsäksi, asuu Järvelöiden talossa perheen ihmisten lisäksi viisi kissaa ja yksi koira.

– Meillä oli myös kaksi leopardigekkoa, mutta kissat koituivat niiden kohtaloksi. HÄSA

Sally Järvelä

Hämeenlinnalainen ortopedi.

Työskentelee Taysin toimialuejohtajana vastuualueenaan ensihoito, päivystys, tehohoito, kivunhoito, anestesiologit ja vainajatoiminta.

Asuu perheensä, viiden kissan ja yhden koiran kanssa Myllymäessä.

Tekee vapaa-ajallaan oman alansa tutkimusta, lukee kirjoja ja harrastaa fustraa ja kamppailulajeja.

Päivän lehti

24.1.2020