Kanta-Häme

Osa Hämeenlinnan kaupungin yhtiöistä konttailee

Useat Hämeenlinnan yhtiöt eivät ole toimineet päätetyllä tavalla. Tappiot ovat suunniteltua suurempia eikä kaikkia tavoitteita ole täytetty.

Hämeenlinnan strategisiksi nimeämien yhtiöiden yhteenlaskettu tulos oli viime vuodelta hieman vajaa 1,5 miljoonaa euroa pakkasella. Budjettien mukaan tappioiden olisi pitänyt jäädä vajaaseen miljoonaan euroon.

Eräät yhtiöt tuskin pystyvät jatkamaan toimintaansa entiseen tapaan. Niitä on tuettava voimakkaasti tai niiden ja kaupungin välisiä sopimuksia on muutettava.

Hämeenlinnan Pysäköinnillä on korollista velkaa yli 10 miljoonaa euroa, mutta yhtiö tuottaa tappiota. Pysäköintiyhtiö ilmoittaa selkeästi, että se ei voi jatkaa toimintaansa nykyisillä sopimuksilla tai se tarvitsee taloudellista tukea.

– On sellaisia yhtiöitä, joita joudumme puimaan tarkkaan ja miettimään, mitä teemme. Sitten on näitä, jotka toimivat hyvin, Hämeenlinnan kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Vesa Kaloinen (kok.) sanoo.

Kaloinen nimeää hyvin tehtävänsä täyttäviksi yhtiöiksi Hämeenlinnan Seudun Veden, Hämeenlinnan Asunnot ja Verkatehtaan. Tekmen hän nimeää yhtiöksi, josta nimenomaan keskusteltiin, kun konsernijaosto tiistaina käsitteli yhtiöiden tilinpäätösraporttia.

– Tekmen liikevaihto ja henkilöstö ovat suuria. Jos on iso, saattavat ongelmatkin olla isompia kuin pienellä.

Tekmen tulos heitti miljoonalla eurolla. Yhtiö raportoi kaupungille, että ”tuloksen arvioinnin luotettavuudessa oli haasteita alkuvuonna 2016”. ”Talouspalveluja tuottava yhteistyökumppani” teki ”tietojärjestelmämuutoksen”. ”Talouden tiedot eivät olleet kaikilta osin ajantasaiset”.

Linnan Kiinteistökehitys on palannut tappioiden tielle sen jälkeen, kun se sai kertavoiton strukturoitujen johdannaistensa myynnistä. Kiinteistösijoitusyhtiöllä on korollista velkaa lähes 27 miljoonaa euroa, mutta tulos jäi 143 000 euroa tappiolliseksi. Lisäksi Sunny Car Centerin konkurssipesä vaatii siltä yli 320 000 euron korvauksia.

Kaloisen mielestä kaupungin yhtiöiden asioiden käsittely on parantunut.

– Se on selkeytynyt ja muuttunut systemaattiseksi. Vuorovaikutusta on enemmän kuin ennen.

Hämeenlinnan uusi luottamushenkilöorganisaatio ei tunne kaupunginhallituksen konsernijaostoa. Kaupungin yritysten asioiden seuranta jää virkamiesten ja kaupunginhallituksen varaan.

Vesa Kaloinen olisi suonut, että kaupunki säilyttää konsernijaoston kaltaisen luottamuselimen, jossa yritysten asioita käsitellään.

– Konsernijaosto on käsitellyt sellaisia asioita, joiden käsittely ilman sitä olisi jäänyt nykyistä vähäisemmälle.

Hämeenlinna suunnittelee suurta remonttia strategisiin yhtiöihin osana Uusi Hämeenlinna -muutosta. Osa kaupungin yhtiöistä perustettiin tilaaja–tuottaja -mallin tuottajiksi. Eräitä yhtiöitä piti kehittää niin, että ne toimisivat avoimilla markkinoilla ja joutuisivat kilpailemaan myös kaupungin palvelujen tuottamisesta. Nämä päätökset on peruttu.

Hämeenlinna suunnittelee yhtiöille lakkauttamisia, sulautumisia ja omaisuuden siirtoja. Se on palkannut konsulttiyhtiön valmistelemaan tätä nopealla aikataululla.

– Tuntuva remontti tehdään, Kaloinen vakuuttaa. 

Päivän lehti

1.6.2020