Kanta-Häme

Osa lääkäriasemista tarjoaa myös kotikäyntejä

Joskus esimerkiksi vanhukselle tai lapsiperheelle voi olla hankalaa lähteä lääkäriin ja olisi kätevämpää saada lääkäri käymään kotona.

Tällaisessa tapauksessa täytyy kuitenkin kääntyä yksityisen terveydenhuollon puoleen.

Ylilääkäri Tiina Merivuori Hämeenlinnan kaupungin terveyspalveluista kertoo, että kotihoidon lääkärit tekevät kotikäyntejä vain valvotun kotihoidon asiakkaille.

– Satunnaisia kotikäyntejä terveysasemien asiakkaille emme pysty järjestämään, jos siis he eivät ole valvotun kotihoidon piirissä, Merivuori sanoo.

Hämeenlinnassa esimerkiksi yksityinen lääkäriasema Alfa tarjoaa kuitenkin kotikäyntejä.

– Potilas tai omaiset soittavat meille ja pyytävät kotikäynnille. Päätämme sitten, millä vahvuudella lähdemme potilaan luo, yrittäjä ja lääkäri Hannele Vahantila kertoo.

Vahantila voi lähteä itse tai ottaa mukaan hoitajan. Mukaan on mahdollista ottaa myös jopa sairaalatasoista tutkimus- ja hoitokalustoa.

Kela-korvauksen jälkeen kotikäynnin hinta on 150–200 euroa.

– Suurin osa asiakkaista on ikäihmisiä, mutta toki käyntejä tehdään myös lapsiperheisiin. Jos on useampi lapsi kipeänä, on helpompi vaihtoehto tilata lääkäri kotiin.

– Olemme käytettävissä vuoden jokaisena päivänä. Monille asiakkaille luo turvallisuudentunnetta, että on tuttu lääkäri, jonka saa kiinni illallakin, Vahantila sanoo.

Terveystalolla puolestaan ei tällä hetkellä ole tarjolla kotikäyntejä.

– Palvelu on suhteellisen kallis, koska siihen menee enemmän aikaa. Suomessa pitäisi olla hyvä ostovoima, jotta kotikäynneille olisi kysyntää. Tällä hetkellä se on hieman liian kallista suomalaisille, johtava ylilääkäri Juha Tuominen selventää.

Mehiläisestä taas on saatavissa etälääkäripalveluita.

– Kotilääkäripalveluiden osalta tarjoamme ympärivuorokautisia etälääkäripalveluita Mehiläisen digiklinikan muodossa. Digiklinikka mahdollistaa asiakkaalle esimerkiksi lähetteen tutkimuksiin tai lääkkeet e-reseptillä, Mehiläisen kotiin vietävistä palveluista vastaava johtaja Markku Pikkarainen kertoo. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic