Kanta-Häme

Osa taloyhtiöiden osakkaista toivoo nopeampaa tiedottamista

Oikeusministeriön vuoden 2013 lopussa tekemän selvityksen mukaan 44 prosenttia taloyhtiön osakkaista on sitä mieltä, ettei tärkeistä hallituksen päätöksistä ja suunnitelmista tiedoteta riittävän ajoissa. 
 
Osakkaat toivovat aktiivisempaa viestintää varsinkin taloyhtiön tulevista remonteista, uudistuksista ja yllättävistä vahingoista.
 
Hämeenlinnan seudulla palveluja tarjoava Isännöinti MaintSky oy soveltaa perinteisen paperitiedottamisen lisäksi myös teollisuudessa käytettyä kanavaa.
 
– Verkossa toimiva pilvipalvelu nopeuttaa tiedottamista ja helpottaa yhteydenpitoa osakkaiden, hallituksen ja isännöitsijän välillä sekä vähentää kustannuksia, isännöitsijät Kristian Romström ja Jaana Kuisma selventävät.
 
Paperinippuja kotinurkissa säilyttämisen sijaan tarvittava tieto löytyisi muutaman klikkauksen päästä netistä. 
 
– Palvelu ei kuitenkaan poista kokonaan virallisten asiakirjojen paperiversioiden arkistointia.
 
Uudesta tiedotuskanavasta huolimatta Kuisma kannustaa osakkaita osallistumaan taloyhtiön kokouksiin sekä vaikuttamaan yhteisen omaisuuden hyvään hoitoon. 
 
– Silloin päätökset eivät tulisi yllätyksenä. Välillä yhtiökokouksissa on vaikea saada edes hallitusta kasaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi.
 
Ala murroksessa
Hiljattain Turengin Keskuskujalle avatun MaintSkyn luotsit kertovat sorvaavansa asiakkailleen kokonaisvaltaisia palvelupaketteja.
 
– Valtaosa Hämeenlinnan alueen kerrostaloista on peräisin 1960–1980-luvuilta. Niiden tekninen käyttöikä alkaa olla siinä pisteessä, että tarvitaan kustannustehokkaita ratkaisuja arvon säilyttämiseksi tai jopa nostamiseksi, Kuisma huomauttaa.
 
Romströmin mukaan isännöintiala on murroksessa, kun vuonna 2010 muuttunut asuntoyhtiölaki toi mukanaan merkittäviä muutoksia. 
 
Esimerkiksi isännöitsijän ja hallituksen työskentelyvaatimuksia sekä vastuuta tehdyistä päätöksistä on nostettu.
 
– Se tarkoittaa palvelun parantumista ja suurempaa teknistä tietämystä talotekniikasta. Isännöitsijän tehtävä on toteuttaa taloyhtiön hallituksen toimeksiannot ja hallita kokonaisuus tehokkaasti.
 

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic