Kanta-Häme

Osakekurssit ovat kivunneet ja vain kivunneet

Osakekurssit ovat vain kohonneet, vaikka talous ei olekaan kasvanut. Piensijoittajien edustaja ja institutionaalinen sijoittaja näkevät osakemarkkinat kuitenkin eri tavalla.

Hämeen Osakesäästäjien puheenjohtajan Jarno Lönnqvistin mielestä yritysten tulokset ovat edelleen suhteellisen hyviä. P/E-luvut (Price per Earnings eli osakkeen hinnan suhde tulokseen) ovat vain hieman korkeammat kuin keskimäärin.

– Kun korot ovat taas paljon tavallista matalammat, voi osakkeiden arvostustaso olla käypä.

Vakuutusyhtiö Pohjantähden toimitusjohtaja Arto Jurttilan mielestä sijoitusmarkkinat eivät ole koskaan olleet yhtä vaikeat kuin nyt.

– Uhkana on koko ajan, että osakemarkkinat irtoavat yritysten todellisesta tuloskehityksestä. Osakesijoituksille kun ei ole ollut vaihtoehtoja.

– Meillä on välillä tilanne, että joudumme etsimään 100 000 eurolle järkevää ostettavaa korkomarkkinoilta.

Lönnqvist sanoo, että sijoittaminen on ollut vaikeaa ainakin 30 vuotta. Hän ei ole koskaan kuullut, että sitä olisi sanottu helpoksi.

– Kun sijoittamista sanotaan helpoksi, tulee romahdus.

Osakekurssit ovat Suomessa kohonneet lähes tauotta kuusi vuotta. Vuosi sitten uskottiin yleisesti, että kurssit eivät enää voi kohota. Siitä huolimatta Helsingin pörssin painorajoitettu CAP-indeksi nousi yli 9 prosenttia.

– Osakesijoittaminen olisi helppoa, jos ihmiset olisivat oikeassa, Lönnqvist toteaa.

– Sijoitusvuosi oli ollut hämmentävän hyvä, Jurttila sanoo.

Lönnqvist muistuttaa kuitenkin, että vajaan 10 prosentin kurssinousu on lähellä osakkeiden pitkän ajan 7 prosentin tuottoa. Erikoista vuodessa on kurssien reagointi poliittisiin mullistuksiin.

– Poliittiset riskit, brexitit ja trumpit, ovat koko ajan menettäneet merkitystään. Kurssit eivät enää reagoi niihin.

Lyhyet korot ovat olleet lähellä nollaa jo yhdeksän vuotta. Matalakorkoisista velkakirjoista on saanut näkyviä tuottoja vain niin kauan kuin korot ovat edelleen laskeneet.

– Uskomme, että reitatuilla markkinoilla on tuotot jo ulosmitattu. Väkisin katse siirtyy ei-luokiteltuihin high yield -papereihin tai muihin vaihtoehtoisiin korkosijoituksiin, Jurttila kertoo.

High yield -lainoilla tarkoitetaan tavallista korkeakorkoisempia lainoja, joiden liikkeellelaskijalla on tavallista heikompi luottokelpoisuus.

Yhdysvalloissa velkakirjamarkkinoiden korkojen lasku päättyi viime heinäkuussa. Pitkät korot ovat siellä tuntuvasti kohonneet, kun Donald Trump valittiin presidentiksi.

Jurttila suhtautuu varauksellisesti valtionlainoihin, joiden korot ovat erittäin matalat. Luottopapereiden arvot putoavat, jos korot nousevat.

– Esimerkiksi Saksan valtionlainojen tuotot voivat nousta prosentin kymmenyksillä. Siitä syntyi markkinoille valtava jälki pitkäksi aikaa.

Lönnqvist ei usko, että korot yleisesti lähtisivät nousuun.

– Korkoja ei uskalleta nostaa, koska lainapapereiden arvo tällöin laskisi ja syntyisi suuria tappioita.

Eräät institutionaaliset sijoittajat ovat varautuneet kurssilaskuun siirtämällä huomattavia summia hedge-tyyppisiin sijoituksiin. Hedge-rahastot etsivät tuottoja myös laskevilta markkinoilta.

Pohjantähden Jurttila kertoo, että yhtiöllä ei käytännössä ole lainkaan hedge-sijoituksia. Hän kuitenkin ymmärtää vakuutusyhtiöitä, jotka käyttävät niitä esimerkiksi suuren osakesalkkunsa vastapainona.

– Me käytämme hyvin selkeitä sijoitusvälineitä. Finanssivalvonta ja uudet vakavaraisuussäännötkin edellyttävät sijoitusten avaamista. häsa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic