Kanta-Häme

Osakemarkkinat ennakoivat jo taantumaa – asiantuntijat odottavat kurssien nousua

Teollisuusyritysten osakekurssit ovat romahtaneet.
Suomalaisista suuryrityksistä UPM on kadottanut arvostaan 35 prosenttia. Yksi UPM:n tehtaista on Tervasaaressa Valkeakoskella.

Osakekurssien syksyn syöksy on jatkunut joulukuussa. Helsingin pörssin yleisindeksi on pudonnut jo noin 15 prosenttia loka–marraskuun vaihteesta.

Markkinat ja asiantuntijoiden viralliset analyysit ovat eri mieltä siitä, mistä on kysymys. Teollisuusyritysten erittäin raju kurssilasku kielii pelosta, että talous olisi kääntymässä taantumaan. Analyytikkojen mielestä teollisuusosakkeiden kurssien voimakkaaseen laskuun ei ole aihetta ja suosittelevat näiden osakkeiden ostamista.

Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen uskoo, että kurssit nousevat entiselle tasolle ensi vuonna. Arvio perustuu siihen, että pankin mukaan kansainvälinen talous ei ole painumassa taantumaan vaan noususuhdanne jatkuu.

 

– Talouden fundamentit ovat hyvässä asennossa. Suurella todennäköisyydellä taantumaa ei tule seuraavan 12 kuukauden aikana.

Kauppalehden kokoamien tietojen mukaan kymmenestä Helsingin pörssin yhtiöstä, jotka saavat eniten ostosuosituksia, kahdeksan on teollisuusyrityksiä.

Kemppainen myöntää, että eräiden teollisuusyritysten kurssilasku tuntuu rajulta verrattuna talouden fundamentteihin, jotka vaikuttavat näiden yritysten tuloksiin.

– Markkinoilla monet ovat usein eri mieltä. Selvästi joku pelkää taantumaa, Kemppainen sanoo.

Suomalaisista suuryrityksistä nimenomaan metsäjätit Stora Enso ja UPM ovat menettäneet eniten arvoaan tänä vuonna. Stora Enson kurssi on pudonnut huippuluvuista 42 prosenttia. UPM on kadottanut arvostaan 35 prosenttia.

Nordean maanantain viikkokatsauksessa pidetään luonnollisena, että perusteollisuuden yritysten kurssit laskevat, kun ”sijoittajat hermoilevat talouden kasvunäkymiä”. Nordea suosittelee, kuten valtaosa analyytikoista, UPM:n osakkeen ostamista. Nordea pitää ylipäätään osakkeet ylipainossa sijoitussalkussaan.

– Yksittäiset liikkeet osakkeiden arvossa ovat valtavia, koska hintoihin on laitettu paljon hyvää etukäteen, Kemppainen sanoo, mutta korostaa, ettei hän ota kantaa yksittäisten osakkeiden arvoihin.

Markkinoita ovat syksyllä hermostuttaneet Italian velkaantuminen, Brexit ja kauppasodan uhka. Kemppaisen mukaan uhat ovat vaimentuneet viime aikoina lukuun ottamatta Brexitiä, josta Britannia parlamentti kohta äänestää.

– Talouden isoin uhka on ollut kauppasota, joka sekin on mennyt hyvään suuntaan.

Kemppaisen mielestä osakkeiden P/E-lukujen (Price per Earnings eli hinnan ja vuosituoton suhde) kehitys puoltaa näkemystä, että kurssit kääntyvät nousuun. Kurssilasku on alentanut maailmanlaajuisesti osakkeiden 12 kuukautta eteenpäin katsovat P/E-luvut tasolle 14–15.

– Osakkeet ovat melko halpoja. Odotamme, että ensi vuonnakin yritysten tulokset kasvavat.

 

Kemppainen ei sulje pois mahdollisuutta, että yhtenä tekijänä osakekursseja alentaa poikkeuksellinen myyntiaalto. Tutkimusten mukaan osakekauppoihin liittyy myös vuodenaikojen anomaliaa eli ilmiöitä, joille ei ole järjellistä selitystä.

– Ihmiset tekevät edelleen ainakin taustalla suuren osa osakekaupoista. Kun osakkeen hinta on noussut, se on helppo myydä, vaikka sen kurssin odotettaisiin yhä kohoavan. HÄSA

Kommentti: Markkinat yleensä haistavat

Osakemarkkinat ovat yleensä ennakoineet suhdanteita hyvin. Jos teollisuusosakkeiden arvot laskevat näin rajusti, se on lähes poikkeuksetta aina ennakoinut heikkoja aikoja. Sikäli osakemarkkinoiden toiminta on ristiriitaista, että teollisuuden kautta taantuma iskee ennemmin tai myöhemmin myös kotimarkkinayrityksiin.

Erittäin ristiriitaista on, että esimerkiksi Stora Enson romahtaneesta osakkeesta annetaan kilpaa ostosuosituksia. Kuitenkin maanantaina metsäyhtiön osakekurssi laski edelleen selvästi enemmän kuin pörssin yleisindeksi.

Osakemarkkinoiden asiantuntijat luottavat lukuihin, joita voi käsitellä paperilla. Osakesijoittajat haistelevat kuitenkin markkinoita toisin. Asiantuntijat eivät osanneet ennakoida vuoden 2008 romahdusta, vaikka osakemarkkinat lähtivät huimaan laskuun jo kesällä 2007.