Kanta-Häme

Osakesäästäjät: verouudistus hyödyttäisi välikäsiä

– Ikävää, että suorat osakesijoitukset pörssiyhtiöihin menettävät kilpailukykynsä, Hämeen Osakesäästäjien puheenjohtaja Jarno Lönnqvist sanoo.

Hallituksen suunnittelema verouudistus kiristäisi edelleen suoraan pörssiyhtiöiden osakkeita omistavien piensijoittajien verotusta. Sen sijaan holding-yhtiöiden kautta pörssiyhtiöitä hallitsevat suuromistajat ja varakkaiden listaamattomien yhtiöiden omistajat selviytyisivät keveillä veroilla.

– Ei tämä minulle mikään yllätys ole. Katsokaa, ketä julkisuudessa haastatellaan: pankkien ja muiden finanssiyritysten edustajia. He ovat sitä mieltä, että voivat hoitaa tämän liiketoiminnan.

Lönnqvistin mukaan veromuutos merkitsee, että yhä useammin osakesijoituksia kierrätetään jonkin yhteisön kautta. Tällainen voi olla esimerkiksi sijoitusyhtiö, rahasto tai vakuutusyhtiö. Osakesijoitus voidaan tehdä myös maasta, jossa veroja ei makseta lainkaan.

– Minä yksinkertaisena ihmisenä ajattelen, että mitä vähemmän on välikäsiä, sitä parempi. Jokainen välikäsi maksaa.

Pörssiyhtiöt nähdään pahana

Lönnqvist ihmettelee yleistä kielteistä suhtautumista pörssiyhtiöihin sijoittamiseen. Verotuksella sijoituksia niihin kohdellaan ankarammin kuin muita sijoituksia. Lainsäädäntö ja muut säännökset vaativat pörssiyhtiöiltä hyvää hallintotapaa. Pörssisijoittaminen on muun muassa avointa ja säänneltyä.

– Mielikuvani on, että pörssiyhtiöitä pidetään pahana julkisessa keskustelussa. Verotuksen pitäisi olla samanveroista olisi sitten osakkaana missä tahansa.

Hallituksen veromallin mukaan suomalaisten pörssiyhtiöihin tekemien suorien sijoituksien tuotoista verotettaisiin lähes täysimääräisesti sekä yhteisövero että pääomatulovero. Useimmat muut sijoitukset jäisivät jommankumman veron ulkopuolelle pääosin tai kokonaan. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic