Kanta-Häme

Osalla ikäihmisistä kotihoidon maksut nousevat ensi vuonna

Osa ikäihmisistä joutuu ensi vuonna maksamaan säännöllisestä kotihoidosta nykyistä enemmän, osalla maksut pysyvät suurin piirtein ennallaan.

Ikäihmisten lautakunta käsittelee maksuasioita tänään kello 17.30 alkavassa kokouksessaan. 

Esitys on, että tietyissä tuntikehysluokissa kotihoidon kuukausimaksut nousevat 12–50 euroa. Tästä saat kaupungin esityslistan.

Kotihoidon maksut määritellään tiettynä prosenttina kuukausituloista. Eri maksuluokkia on kahdeksan sen mukaan, kuinka paljon hoitoa vanhus tarvitsee. Lisäksi taloudessa asuvien määrä otetaan huomioon.

Alimmassa maksuluokassa hoidon tarve on 0–5 tuntia kuukaudessa ja suurimmassa yli 50 tuntia kuussa.

Uutta alimmassa maksuluokassa on se, että maksu peritään, vaikka hoidon tarve olisi vähemmän kuin tunti kuukaudessa. Aiemmin rajana oli yksi tunti.

Korotukset tehdään taulukoihin niin, että korotus on 0–2 prosenttiyksikköä (eli jos nykyään maksu on 20 prosenttia tuloista, ensi vuonna se on 20–22 prosenttia).

Monessa tapauksessa prosenttiosuus säilyy ennallaan. Maksu nousee siis vain siinä tapauksessa, että tulot kasvavat. 

Jos ikäihmisten lautakunta hyväksyy esitetyt korotukset, nämä maksut ovat Hämeenlinnassa kautta linjan asiakasmaksuasetuksen maksimiprosenttien mukaiset. Lisäksi ateriapalveluihin on tulossa 2,5 prosentin korotus. Korotusten on tarkoitus tulla voimaan porrastetusti tammi-huhtikuussa.  

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic