Kanta-Häme

Oskarin aitta tarjoaa paikallista lähelle

Sara Syyrakki, Hanna Leiponen-Syyrakki ja Elina Leiponen uskovat ajan olevan viimeinkin kypsä lähiruoan isommalle läpilyönnille.

Siksi he avaavat elokuussa verkkokauppa Oskarin aitan, joka tarjoaa sekä lähiruokaa että -palveluita valtakunnallisesti.

Yrittäjät valikoivat kauppiaat itse sen mukaan, miten hyvin arvomaailmat käyvät yksiin. Jokaisesta kauppiaasta löytyy esittely kaupan sivuilta, ja tavoitteena on järjestää myös halukkaille asiakkaille tutustumisretkiä tiloille.

Ensimmäiset kauppiaat ovat Hämeen ja Pirkanmaan alueelta, mutta Oskarin Aitta aikoo laajentua koko Suomeen.

– Meille tärkeää on paikallisuus, suomalaisuus, puhtaus ja läpinäkyvyys, sanoo Syyrakki.

Osa-aikaeläke salli yrittäjyyden

Hämeenlinnassa uransa elintarvikevalvonnan sekä ympäristötoimen parissa tehneen ja eläinlääkärinä pitkään työskenneelle Syyrakille eläinten elinolosuhteet ovat aina olleet tärkeitä.

– Minulle on hyvin tärkeää tietää, minkälaisissa oloissa esimerkiksi syömäni liha tuotetaan.

Syyrakki jäi viime kesänä osa-aikaeläkkeelle, joten aikaa yritykselle eläinlääkärin työn ohella on runsaasti.

Kun Kaupungilla ei ollut tarjota Syyrakille eläinsuojelutyötä, Oskarin aitan verkkokaupan kehittämiseen haettiin ja myös saatiin Finnveran apuraha.

– Ehkä se oli viesti ainakin siitä, että meihin ja liikeideaamme uskotaan. Olemme silti kaikki kolme hyvin realistisin odotuksin liikkeellä, emmekä odota lyövämme välittömästi rahoiksi.

Ruokaa, käsitöitä ja hierontaa

Itella ja Matkahuolto kuljettavat asiakkaan tilaamat tuotteet kauppiaalta suoraan kotiovelle. Tuotteet voi halutessaan myös noutaa suoraan tilalta.

Oskarin aitan esikuva on kotoisin Yhdysvalloista, missä Syyrakin miniä Leiponen -Syyrakki asui useita vuosia.

Kun Amerikan serkku keskittyi lähinnä ruokapuoleen, voi Oskarin aitan kautta lähiruoan lisäksi tilata myös paikallista käsityötä, pitopalveluita ja tulevaisuudessa ehkä jopa fysioterapeutin tai hierojan palveluita.

Useilla pientuottajilla ei ole mahdollisuutta saada omaa tuotetta suurten markettien hyllyille. Tilallisen kannalta kätevää on Syyrakin mukaan myös se, että verkkokaupassa on mahdollista markkinoida sesonkituotteita pienissäkin erissä.

Syyrakki myöntää, että lähiruoka saattaa ainakin joidenkin tuotteiden kohdalla olla markettien tuotteita kalliimpaa.

– Tässä punnitaankin juuri se, mikä on ihmisille tärkeää. Lähiruokaa ostaessa voi olla varma myös siitä, että ruoka on vastikään pakattu ja kerätty. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic