Kanta-Häme

Osta oma kunnantalo keskustasta

Hämeenlinna

Hämeenlinnassa on myynnissä päiväkoteja, kouluja ja kolme kunnanvirastoa, joita kukaan ei suostu ostamaan.

Päiväkodeista rakennuksena on myynnissä vain Tuuloksen entinen puukoulu. Rivitalotonttina on myyntiin tulossa Iittalan vanha päiväkoti, joka myydään purettavaksi tontin mukana. Lammin entisen päiväkodin paikalle on sen sijaan suunnitteilla palvelukeskus. Päiväkoti on määrä purkaa pois osana tätä hanketta.

Linnan tilapalveluiden toimitusjohtajan Raili Salmisen mielestä kiinteistöjä on saatu myytyä tänä vuonna yllättävän paljon. Maanantaina kaupunginhallitus saa hyväksyttäväkseen Vuorentakana olevan Rääpiälän rusthollin päärakennuksen kaupan. Tilan navetta ehdittiin myydä jo aikaisemmin.

– Päärakennus oli vuoden myynnissä ennen kauppoja, Salminen huomauttaa.

Erityisen paljon on kohentunut esimerkiksi Kalvolan tilanne, sillä kunnantalosta syntyvät toivottavasti kaupat pian ja tänä vuonna on saatu myytyä jo virkistysmaja, keskusvarikko ja Lääkäritalo. Epävarmaa Iittalassa on vain entisen yläkoulun, ns. Nuhalan, tulevaisuus.

KAUPUNKI YRITTÄÄ myydä vanhat, käytöstä poistetut rakennukset niiden tonttien myynnin yhteydessä purettaviksi, sillä purkaminen on kohtuuttoman kallista.

Ensi vuodelle on budjettiin varattu rakennusten purkamiseen noin 400 000 euroa. Sillä saadaan puretuksi Hämeenkaari sekä Jukolan ja Nummen päiväkodit.

– Hämeenkaari puretaan joka tapauksessa ensi vuoden alussa, sillä asia on roikkunut nyt jo riittävän pitkään. Purkamisesta on tehty päätös ja siihen on tarvittavat luvat. Kilpailutamme purkamisen heti tammikuussa ja toivon mukaan rakennus saadaan purettua nopeasti sen jälkeen, Raili Salminen sanoo.

KUNNANTALOJA Hämeenlinnassa on myynnissä Kalvolan lisäksi Hauholla ja Rengossa. Tuuloksen kunnantalo saatiin myytyä jo neljä vuotta sitten.

Vaikeimmalta kunnantalojen myyminen näyttää Hauholla ja Rengossa. Paraatipaikoille nousseet talot eivät ole järin houkuttelevia, sillä ne on rakennettu virastoiksi. Kummastakaan talosta ei ole saatu yhtään säällistä ostotarjousta.

– Hauhon kunnantalosta on tehty niin alhaisia ostotarjouksia, ettei niillä ole päästy kauppoihin. Olemme yrittäneet alentaa kohteiden pyyntihintoja jonkin verran.

Rengon virastotaloa ja siihen liittyvää pienkerrostaloa on yritetty myydä jo vuoden 2012 lopusta lähtien. Tuolloin kunnantaloa väistötilana käyttänyt koulu muutti pois. Viraston viimeiseksi vuokralaiseksi jäi nuorisotila.

– Kunnantalon myymistä vaikeuttaa se, että samaan yhtiöön kuuluu kaksi muutakin rakennusta, joilla on yhteinen talotekniikka. Rengon kunnanviraston vieressä on jo ennen kuntaliitosta toimintansa sisäilmaongelmien vuoksi lopettanut päiväkoti, jonka puramme heti, kun siihen on taloudelliset mahdollisuudet, Raili Salminen sanoo.

SALMISEN MIELESTÄ Rengon kunnantalo on poikkeuksellisen hyvässä kunnossa, sillä se ehdittiin remontoida juuri ennen kuin Renko liitettiin Hämeenlinnaan. Kohtuullisen hyvässä kunnossa on myös Lammin kunnantalo, joka ei ole myynnissä.

Lammin virasto on rakennettu koulun kiinteään läheisyyteen ja sillä on koko ajan käyttöä.

– Olen ollut koko vuoden iloisesti yllättynyt siitä, että vanhat kiinteistöt käyvät kaupaksi. Etenkin vanhoja kyläkouluja on ostettu ihan asuinkäyttöön ja joskus tiloihin on löytynyt myös yritystoimintaa, Salminen huomauttaa.

Joillekin ikuisuuskysymyksille on saatu laitetuksi Hämeenlinnassa myös piste. Rauhankadulla olevasta vanhasta Virastotalosta valtuusto on hyväksynyt saadun ostotarjouksen ja kaupat tehdään alkuvuodesta. Suojeltuun taloon kiinteästi liittyvä siipirakennus voidaan purkaa ja sen paikalle rakentaa uudisrakennus.

Jokin pysyy kuitenkin ennallaan.

Brahenkadulla nököttävää entistä kauppaoppilaitosta eli Hlti:ä ei pureta vielä, sillä se toimii toistaiseksi varastona. Jos joku haluaa tontin ostaa, ei sille ole kuitenkaan estettä, sillä kaavamuutos on valmis. Ostajan on tosin sitouduttava purkamaan rakennus.