Kanta-Häme

Ostaisitko kodin puolella miljoonalla?

Kanta-Hämeessä myynnissä olevien yli 500 000 euron arvoasuntojen potentiaalinen ostaja voi löytyä läheltäkin, mutta yhtä todennäköisesti hän on muuttamassa pääkaupunkiseudulta. Kaikkein kalliimpien asuntojen ostajana on usein yritys.

Myyntipäällikkö Kimmo Halonen Hämeenlinnan Habitasta kertoo, että normaalin perheen kipuraja menee noin 250 000 tuhannessa.

– Kun mennään hinnassa yli 300 000 euron, ostajaehdokkaiden määrä vähenee selkeästi, Halonen kertoo.

Kiinteistövälittäjä Terhi Kallio puolestaan sanoo, että kun hinta kipuaa yli 500 000 euron, on epätodennäköistä, että ostaja tulee läheltä. Poikkeuksiakin kuitenkin on.

– Meillä oli viime kesänä myynnissä kaksi reilun 500 000 asuntoa, jotka menivät nopeasti kaupaksi. Toiselle ostaja löytyi ihan naapurustosta, toisen osti ulkomailta kotiin palaava, Kallio kertoo.

Usein esimerkiksi pääkaupunkiseudulta tulevalla ostajalla on jokin kytkös paikkakunnalle. Perheasuntoa etsivä voi saada unelmiensa talon Kanta-Hämeestä Helsingissä myydyn selvästi pienemmän asunnon hinnalla.

890 000 euron hintaista omakotitaloa Kaurialassa myyvä Crescat Services on laatinut kohteensa esittelylauseen englanniksi.

– Tavoittelemme myös ulkomaisia, lähinnä venäläisiä ostajaehdokkaita, kertoo kiinteistöasiantuntija Vesa-Heikki Heinonen.

Vain yksi yli miljoonan euron

Oikotie.fi-palvelusta löytyi perjantaina 16 kantahämäläistä, myyntihinnaltaan yli puolen miljoonan euron arvoista asuntoa. Näistä valtaosa sijaitsee Hämeenlinnan kantakaupungin alueelta. Kimmo Halosen mielestä tarjontaa on paljon talousalueen kokoon nähden.

Myyntihinnaltaan kallein, 2,2 miljoonan euron lukaali, on hulppea 670 neliön omakotitalo yli 7000 neliön rantatontilla Hämeenlinnan Hakalanniemessä.

Kiinteistövälitys Terhi K on jo ehtinyt esitellä tätä viikko sitten myyntiin tullutta kohdetta ostajaehdokkaille.

– Kohde on poikkeuksellinen paitsi kokonsa, myös monikäyttöisyytensä vuoksi. Lisäksi tontilla on rakennusoikeutta jäljellä. Isoimman ilon tästä talosta saa irti esimerkiksi yrittäjäperhe, joka tarvitsee kodin ohella edustustiloja tai tiloja yritystoimintaan, Terhi Kallio kertoo.

Vaikka potentiaalisten ostajien joukko pienenee hinnan noustessa, ei korkea lähtöhinta välttämättä merkitse pitkää myyntiaikaa.

– Kaikki menee kaupaksi ennemmin tai myöhemmin. Näitä kohteita on vähän ja kuin oikeat parit kohtaavat, kauppa voi syntyä nopeastikin, Terhi Kallio luonnehtii.

Harrastustilaa maaseudun rauhasta

Hinnakkaimpien asuntojen kohdalla yhteisiä nimittäjiä ovat usein tuore rakentamisvuosi, sijainti keskeisellä paikalla tai järven rannalla, sekä reilut tilat ja runsas varustelutaso.

Miljoonalukaalia lukuun ottamatta muiden myynnissä olevien talojen hintapyynti jää alle miljoonan euron. Omakotitalojen ohella yli 500 000 euron rajan yli kipuaa pari Hämeenlinnan keskustassa vanhaan panimorakennukseen remontoitua uudenkarheaa asuntoa.

Viva-konserniin kuuluva Arvoasunnot myy Janakkalan Koljalassa sijaitsevaa, tyylinsä perusteella pikku-Dallasiksi mainostettua omakotitaloa. Valtavalla tontilla sijaitsevan, vuonna 2000 valmistuneen talon pyyntihinta on 520 000 euroa.

– Aika usein tällaisen asunnon ostaja haluaa yhdistää asumisen ja harrastuksensa, kuten hevoset tai koirat. Tässä kohteessa arvoa nostaa se, että kaikki puitteet ovat hienossa kunnossa, talo sijaitsee isojen peltojen ja metsän keskellä ja lisärakennusoikeuttakin on jäljellä, luettelee Arvoasuntojen liiketoimintajohtaja Kaisa Liski.

Hän kertoo kannustavansa kodinhankkijoita huomioimaan sen, että oikean paikan valitsemalla samalla rahalla voi saada huomattavasti enemmän laatua ja tilaa kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Hattulan Poransaaressa sijaitsevan yli 300-neliöisen kivitalon 752 000 euron hintaa hän perustelee ytimekkäästi:

– Kyseessä on 2000-luvulla rakennettu täyskivitalo järven rannalla. Tämän kohteen ostajaksi voisin ajatella paikallista tai paikkakunnalle muuttavaa yrittäjää, joka hakee helppohoitoista, valmista ratkaisua. Bonuksina ovat luonnonläheisyys ja rantasauna.

Sijainti ja varustelu painavat

Kiinteistöasiantuntija Vesa-Heikki Heinonen perustelee Torikadun myyntikohteensa lähes 900 000 euron hintaa muun muassa poikkeuksellisella paikalla, runsailla neliöillä sekä varustelulla.

Myös Habitan Kimmo Halosen mukaan hinnan määräytymisessä keskeisin on sijainti. Näin on esimerkiksi Poltinahon Lasaretinkujalla myynnissä olevan 545 000 euron talon kohdalla.

– Tämä on uusi asuinalue, mutta myös historiaa löytyy. Rakennuskanta on 2010-luvulta ja kaikki palvelut ja harrastusmahdollisuudet kävelymatkan päässä. Kaiken lisäksi tilanne vain paranee moottoritien katteen valmistuttua, Halonen hehkuttaa.

Harvoilanmäen alueella myynnissä olevassa runsaan puolen miljoonan euron kohteessa hintaa nostavat paitsi asuntomessustatus myös edistyksellinen talotekniikka sekä korkeatasoiset materiaalit. (HäSa)

Mainos