Kanta-Häme

Ostajien heikot tiedot vaikeuttavat asuntokauppaa

Epävarman talouden lisäksi tiedon puute vaikeuttaa asuntokauppaa. Danske Bankin teettämän tutkimuksen mukaan tiedon puute vaivaa 84 prosenttia ihmisistä, jotka harkitsevat asunnon ostamista.

Suomalaisista 13 prosenttia harkitsee asunnon ostamista seuraavan vuoden aikana. Viimeisen vuoden aikana vain 5 prosenttia tutkituista suomalaisista kotitalouksista teki asuntokaupan.

Danske Bankin Hämeenlinnan konttorinjohtaja Lassi Sorrin mielestä suuri harkitsevien määrä kielii patoutuneesta kysynnästä. Kodinvaihto kiinnostaa, mutta jostakin syystä ostopäätöksen tekeminen lykkääntyy.

– Tiedon puute näyttää olevan yksi merkittävä syy tähän.

Asuntojen ostajat kaipaavat erityisesti tietoa taloyhtiöistä sekä remonteista ja niiden kustannuksista. Kiinteistömaailman yrittäjä Raija Nieminen kertoo, että välittäjille tehdyn kyselyn mukaan yhdellekään ostajalla ei ollut erittäin hyvää ymmärrystä taloyhtiöstä.

– Taloyhtiöiden asiat jäävät ostajille hämäriksi, toteaa Kiinteistömaailman toisen hämeenlinnalaisen yrityksen myyntijohtaja Juha Mylläri.

Asuntojen ostajat eivät osaa arvioida tilinpäätöksiä. He eivät esimerkiksi tiedä, onko tuleviin remontteihin koottu pesämunaa vai joudutaanko ne rahoittamaan velalla tai korkeilla vastikkeilla.

Kiinteistönvälittäjät kuitenkin antavat tiedon, mitä taloyhtiö on tekemässä. Myllärin mukaan isännöitsijät ovat innokkaita kirjaamaan jo pelkät keskustelut remonttitarpeista isännöitsijäntodistuksiin.

– Välittäjät arvioivat, ettei taloyhtiöistä osata kysyä olennaisimpia asioita, Nieminen sanoo.

Ostajat pohtivat ääneen remonttien hintaa. Välittäjien mukaan remonttien hinnat arvioidaan usein yläkanttiin.

Fennia, Danske Bank ja Kiinteistömaailma ovat kehittäneet palvelun taloyhtiön tilan ja pintaremonttien rahoitustarpeen arviointiin. Vakuutusyhtiö Fennia on kehittänyt korvaus- ja remonttitilastoihin perustuvan laskurin, jolla remonttien hintaa voidaan arvioida asuntokaupassa.

– Laskuri tulee Danske Bankin asiantuntijan käyttöön. Se palvelee samalla tavalla asunnon ostajaa kuin pankkia, Fennian asiakkuuspäällikkö Hannu Räsänen kertoo.

Ostajien heikot arviot asuntojen korjaustarpeesta vaikuttavat myös asuntojen hintoihin. Kiinteistömaailman mukaan hinnat ovat jakautuneet yhä selvemmin hyväkuntoisiin ja toisaalta tyydyttävä- ja huonokuntoisiin. Kiinteistömaailman toimitusjohtajan Seppo Hämäläisen mukaan asunnon kunto on ostajille mustavalkoinen: muuttovalmis tai remontoitava.

– Tyydyttävien ja huonokuntoisten asuntojen hintaero ei ole suuri. Remontin tarvetta ei osata arvioita, koska sitä pidetään huonokuntoisissa asunnoissa vain pintaremonttina, Nieminen sanoo.

Ostajat pitävät tärkeänä pinnallisia asunnon asioita. Sen sijaan tärkeitä isoja remontteja, kuten katon korjaamista, ei osata arvostaa.

Heikko arviointi vaivaa erityisesti rivi- ja kerrostaloasuntojen kauppoja. Lähes kaikissa omakotitalokaupoissa teetetään ammattilaisella kuntotarkastus.

Asuntokauppa oli vaatimatonta viime vuonna Suomessa. Kuluvan vuoden tammi-helmikuussa myytyjen asuntojen määrä jäi edelleen 7 prosenttia edellisvuotta pienemmäksi.

– Kun oli hiljaista, tuntui, että lähteekö vuosi ollenkaan liikkeelle, Nieminen kuvaa tunnelmia.

Maaliskuussa tehtiin kuitenkin 15 prosenttia enemmän kauppoja kuin viime vuoden maaliskuussa. Tammi-maaliskuussa kauppojen määrä nousi siten kutakuinkin viime vuoden tasolle.

Kiinteistömaailman yrittäjä Raija Nieminen uskoo ketjun barometrin perusteella, että asuntokauppa pysyy nykyisellä tasolla ainakin syksyyn saakka. Asuntojen hinnatkin pysyvät suunnilleen nykyisellä tasolla. Hinnat ovat kuitenkin yhä enemmän eriytymässä.

– Remonttia vaativien asuntojen hinnat laskevat. HäSa

Päivän lehti

5.4.2020