Kanta-Häme

Osuuskunta kehittää villiyrteistä uusia tuotteita

Forssalainen YrttiVillitys osuuskunta perustettiin viime vuoden toukokuussa puolen vuoden hankkeen jälkeen.

– Idea lähti liikkeelle Forssan Seudun Kehittämiskeskuksen ja Forssan työllisyyspalvelujen ideamyllystä, jonka pohjalta järjestettiin kuntouttavan toiminnan yrttikursseja kahtena kesänä, osuuskunnan puheenjohtaja Eeva Suojanen kertoo.

Tölöntiellä tukikohtaansa Villilää pitävässä osuuskunnassa on nyt kuusitoista osakasta.

– Kampanjoimme kotimaisten luonnonyrttien puolesta. Keväällä järjestämme tunnistus- ja poimijakursseja, joiden myötä toivomme saavamme uusia ihmisiä porukkaamme.

Osuuskuntalaiset ovat kehitelleet lukuisia villiyrttituotteita niin sisäiseen kuin ulkoiseenkin käyttöön.

– Uutuuksia ovat nyt erilaiset mausteet kuten ruususokeri ja pihlajasuola. Tuotteet syntyvät kokeilemalla erilaisten yrttien yhdistelmiä, eikä hukkapaloja juuri ole tullut, Eeva Suojanen toteaa.

Rikkaruohonkin nimeä kantavissa villiyrteissä on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita.

–  Ne ylläpitävät kuntoa ja ehkäisevät sairauksia ennalta. Esimerkiksi nokkonen on terveyspommi, jossa on pinaattia enemmän rautaa ja monenlaisia vitamiineja. Poimulehteä puolestaan kutsutaan naisten yrtiksi, joka sisältää luonnon estrogeenejä ja auttaa niin murrosiän kuin vaihdevuosienkin ongelmissa.

Niin ikään yrttineuvojaksi kouluttautuvan Pia Ketosen suosikkeja ovat nokkosen lisäksi mm. vuohenputki, siankärsämö, voikukka ja mesiangervo.

– Mesiangervosta voi tehdä esimerkiksi kuorintajauhetta, ja öljyä tai voiteita, jotka lievittävät kipuja. Voikukan lehdessä taas on enemmän terveysvaikutteisia aineita kuin kasvatetussa salaatissa, Ketonen kertoo.

Suojanen, Ketonen ja Janne Blom toteavat, että luonnon yrttejä monipuolisesti ja tasapainoisesti hyödyntämällä voi jättää vitamiinipurkit ostamatta.

Pia Ketonen pohtii, että ihmisillä on villiyrteistä usein väärä mielikuva.

– Saatetaan ajatella, ettei niitä voi syödä. Kuitenkin luonnosta syödään kaikenlaista muutakin kuten marjoja ja sieniä, Ketonen toteaa.

Eeva Suojanen muistuttaa, että luonnon antimien keräilyssä tulee muistaa ja tuntea jokamiehen oikeudet.

–  Esimerkiksi kuusenkerkkiä tai pakuria ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa, Suojanen kertoo.

YrttiVillitys osuuskunta kertoo tuotteistaan nettisivuillaan ja verkkokauppakin on valmisteilla.

– Toistaiseksi olemme myyneet tuotteitamme lähinnä markkinoilla ja erilaisissa tapahtumissa. Lähiajan tavoitteena on pitää villiyrttitavaraa myynnissä pari kertaa kuukaudessa K– Supermarketin käytävällä.

Päivän lehti

28.5.2020