Kanta-Häme

Osuuspankille ehkä uusi toimitalo Turengissa

Janakkalan Osuuspankki hakee kunnalta kaavamuutosta.
Osuuspankin kiinteistö sijaitsee keskeisellä paikalla Turengin keskustakolmiossa. Kiinteistö käsittää kaksi rakennusta. Mahdollinen uudisrakennus korvaisi niin sanotun Ykköstalon. Kuva: Susanna Kinnari
Osuuspankin kiinteistö sijaitsee keskeisellä paikalla Turengin keskustakolmiossa. Kiinteistö käsittää kaksi rakennusta. Mahdollinen uudisrakennus korvaisi niin sanotun Ykköstalon. Kuva: Susanna Kinnari

Janakkalan Osuuspankki on tehnyt kunnalle aloitteen kaavamuutoksesta, joka sallisi uudisrakennuksen rakentamisen. Janakkalan tekninen lautakunta käsittelee asiaa tiistaina.

– Haluamme selvittää, olisiko uudisrakennus tontillemme mahdollinen. Vasta sen jälkeen alkaa suunnittelu ja kustannuslaskelmien teko. Pankki ei ole vielä tehnyt rakentamispäätöstä, Janakkalan Osuuspankin toimitusjohtaja Mikko Suutari korostaa.

Osuuspankin kiinteistö sijaitsee keskeisellä paikalla Turengin keskustakolmiossa. Kiinteistö käsittää kaksi rakennusta. Mahdollinen uudisrakennus korvaisi niin sanotun Ykköstalon.

Ykköstalossa on pankin lisäksi muun muassa R-kioski, lounasravintola ja paikallislehden toimitilat.

Alustavana suunnitelmana on, että uudisrakennus tulisi Osuuspankin nykyisen pysäköintialueen paikalle. Ensin rakennettaisiin uudisrakennus, ja vasta sitten purettaisiin nykyinen rakennus. Näin väistötiloja ei tarvittaisi.

Uudet parkkipaikat taas tulisivat nykyisen pankkitalon paikalle.

Osuuspankin pysäköintialue on hyvin aktiivisessa käytössä, mutta Mikko Suutari ei näe ongelmaa, vaikka alue väliaikaisesti poistuisikin käytöstä.

– Talomme toisella puolella ovat torin pysäköintipaikat, siellä on kyllä tilaa. Sitä paitsi fyysinen asioiminen pankissa on vähentynyt.

Sähköisen asioinnin yleistymisen takia uudisrakennus ei tarvitse yhtä paljon tiloja kuin nykyinen, vuonna 1986 rakennettu talo.

– Uudisrakennus olisi myös nykyistä rakennusta energiataloudellisempi, joten voisimme siltä osin olla edistämässä vihreitä arvoja. Lisäksi voisimme olla omalta osaltamme olla mukana kehittämässä kuntaa ja lisäämässä sen elinvoimaisuutta, Suutari pohtii.

– Mutta aivan alkuvalmisteluissa tässä vasta ollaan, hän vielä toppuuttelee.

Osuuspankin toinen talo eli niin sanottu Kakkostalo on jäämässä paikoilleen, mutta sitäkin odottaa perusteellinen remontti. Tässä talossa toimii muun muassa Janakkalan apteekki.

Janakkalan kunnassa Osuuspankin suunnitelmiin suhtaudutaan myönteisesti.

– Seuraava askel on liikenneselvittelyjen teko, kunnan maankäyttöpäällikkö Piia Tuokko kertoo.

Uusia liikenneselvittelyjä on alueella tehtävä myös tulevan koulukeskuksen takia. Koulutien risteykseen suunnitellaan kiertoliittymää, mahdollisesti uutta kevyen liikenteen väylää ja bussipysäkkejä.

Teknisen johtajan esitys tiistain kokouksessa on, että pankin ehdottamaa kaavamuutosta aletaan valmistella. Muutos edellyttää myös kaavoitussopimuksen tekemistä kunnan ja pankin välillä. HÄSA

Päivän lehti

13.7.2020