Kanta-Häme

Osuuspankin rivit kasassa

Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtajan Seppo Runsamon mukaan nyt voidaan sanoa, että uuden pankin rivit ovat kasassa. Hän sanoo, että neljän pankin sulautumisen hyötyjä näkyy jo ensimmäisen puolen vuoden tuloksissa.

– Meillä on yksittäisiä rahoituspäätöksiä, joista voidaan sanoa, ettei niitä olisi syntynyt ilman uutta alueosuuspankkia.

Pankin varatoimitusjohtaja Mika Helin myöntää, että asiakasrahoitus oli vaisua aivan vuoden alussa. Sen sijaan vuoden toisella neljänneksellä pankki ylitti hieman tavoitteensa.

– Varmaan markkinat vaikuttivat tammi-maaliskuussa, mutta varmaan myös pankin tilanne. Meillä oli vielä käytössä neljän pankin tietojärjestelmät.

Hämeenlinnan Seudun Osuuspankki, Riihimäen Seudun Osuuspankki, Lopen Osuuspankki ja Hauhon Osuuspankki sulautuivat vuoden vaihteessa. Pankit ryhtyivät yhdistämään toimintaansa jo vuosi sitten, jolloin päätös sulautumisesta tehtiin. Käytännössä sulautumiseen liittyvät asiat on nyt saatu vietyä läpi.

– Työryhmässä, jossa yhdistymisen liittyä asioita käsitellään, asialista alkaa olla jo aika lyhyt. Nyt eletään jo arkea, Helin toteaa.

Vanhojen pankkien henkilöstöä siirrettiin uusiin tehtäviin, kun pankit yhdistyivät. Kaksi siirtoa on pitänyt tehdä yt-menettelyssä vastoin työntekijöiden omaa tahtoa.

Osuuspankin johdon mukaan suurin kasvu yhdistymisestä on syntynyt Private-varainhoidossa. Private banking -nimitystä käytetään suurten finanssiomaisuuksien varainhoidosta. Etelä-Hämeen Osuuspankissa Private-varainhoidon varat ovat kasvaneet 40 prosenttia yli 200 miljoonaan euroon.

– Rivit yhtenäistettiin jo hyvissä ajoin viime vuonna. Kirivaihde oli suurin muualla kuin Hämeenlinnassa, Helin kertoo.

Asuntoluotot…kasvoivat hieman

Osuuspankki ylti yli 10 prosentin vuosikasvuun yritysrahoituksessa. Pankin johto vakuuttaa, että luotonannossa ei oteta entistä suurempia riskejä. Suuri tase antaa kuitenkin uusia mahdollisuuksia. Runsamo sanoo, että jo pelkkä aluepankin luonne on tuonut uusia asiakkaita.

– Asiakkaat ovat sanoneet, että nyt pankki on meidän näköinen.

Asuntokauppa on hiljentynyt entisestään viime vuodesta. Etelä-Hämeen Osuuspankin johdon mukaan heidän tilanteensa ei vastaa valtakunnallista kuvaa. Asuntoluottojen määrä on kaikesta huolimatta noussut vuodessa 2,3 prosenttia. Kuluvan vuoden aikana kasvu on ollut 0,2 prosenttia.

– Pienempiä asuntoja ja vapaa-ajan asuntoja rahoitetaan paljon, varatoimitusjohtaja Mika Helin sanoo.

– Meillä on myös käsitys, että olemme voittaneet markkinaosuutta.

Helinin mukaan pankin asuntolainojen kasvua selittää osin Hämeenlinnan kaupungin vuokratonttien lunastustarjous. Omakotitalojen 2 200 vuokratonttia voi lunastaa omakseen ennen niiden hintojen korotusta.

– Olemme rakentaneet tonttien lunastukseen paketin, joka helpottaa asiakkaiden järjestelyjä.

Etelä-Hämeen Osuuspankki on vakuuttunut siitä, että asiakkaiden maksukyky on säilynyt hyvänä. Luottotappioita on kirjautunut tänä vuonna vain 20 000 euroa. Järjestämättömien saamisten määrä on 0,28 prosenttia luotoista ja takauksista. (HäSa)

 

Korjaus: Kuvatekstiin korjattu 9.8.2014 tieto Runsamon toimitusjohtajakauden pituudesta.

Menot