Kanta-Häme

Osuuspankit sopivat johtajista

Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtajaksi valitaan Vesa Lehikoinen, 58, jos viiden osuuspankin hallintoelimet hyväksyvät uuden pankin perustamisen. Lehikoinen on tällä hetkellä Janakkalan Osuuspankin toimitusjohtaja.

Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Olli Liusjärvi jää eläkkeelle, kun uusi osuuspankki aloittaa toimintansa.

Osuuspankin varatoimitusjohtajaksi valitaan Mika Helin, joka on tällä hetkellä Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin varatoimitusjohtaja. Helin siirtyy toimitusjohtajaksi vuoden 2017 edustajistovaalien jälkeen, jolloin Lehikoinen jää eläkkeelle.

Liusjärvi vakuuttaa, että hän jää eläkkeelle omasta vapaasta tahdostaan ja harkinnastaan. Hänen mukaansa eläkepäätös ei ollut ratkaisu nimityksiin.

– Ei ajauduttu sellaiseen tilanteeseen, että olisi tarvinnut miettiä tällaisia asioita. Olen jo hyvän ajan ajatellut, että tämä on hyvä aika hypätä sivuun.

Viisi hämäläistä osuuspankkia julkaisivat tiistaina tarkennetun suunnitelman uuden maakuntapankin perustamisesta. Siirtymäkauden ajaksi johtajien ja tärkeimpien luottamustehtävien valinnat on tarkkaa jyvitetty eri pankeille. Pankin kotipaikaksi tulee Riihimäki, mutta pääkonttori tulee Hämeenlinnaan.

Päätös yhtä…aikaa kaikilta

Nykyiset osuuspankit päättävät uuden pankin perustamisesta 14. toukokuuta. Tuolloin kokoontuvat yhtä aikaa kaikkien pankkien edustajistot tai osuuskuntakokoukset. Riihimäen Seudun Osuuspankissa ja Janakkalan Osuuspankissa on edustajisto, mutta muissa pankeissa ylin päättävä elin on osuuskuntakokous. Jos yhdessä osuuspankissa kaadetaan sulautuminen, kaatuu koko hanke.

– Toivon todella, että pankki saadaan synnytettyä. Asiasta ei voi olla innostumatta, Liusjärvi sanoo.

Jos pankki päätetään perustaa, Etelä-Hämeen Osuuspankki aloittaa toimintansa ensi vuoden vaihteessa. Siihen sulautuvat osuuspankit valitsevat tilapäisen edustajiston, joka valitsee hallintoneuvoston. Ensi maaliskuussa pidetään ensimmäiset vaalit, joissa jäsenet valitsevat posti- tai nettiäänestyksellä suoraan edustajiston.

Seuraavat edustajistovaalit järjestetään vuonna 2017. Tuolloin siirryttäisiin OP-Pohjola-ryhmässä normaaliin neljän vuoden vaalirytmiin.

Osuuspankit ovat allekirjoittaneet järjestelyasiakirjan uudesta pankista, joka on hyväksytty kaikissa nykyisissä pankeissa. Pankit järjestävät kevään aikana asiakastilaisuuksia, joissa asiaa esitellään.

Etelä-Hämeen Osuuspankista tulisi yksi Suomen vahvimmista osuuspankeista. Se olisi omilta varoiltaan maan neljänneksi suurin osuuspankki ja vakavaraisuudeltaan toiseksi vahvin alueosuuspankki. (HäSa)