Kanta-Häme

Osuuspankit yhä tiivistyvät

– Olemme askel askeleelta menossa yhä ryhmätasoisempaan toimintaan, Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Seppo Runsamo sanoo.

Hänen mukaansa pankkisääntely pakottaa OP-Pohjola-ryhmän entistä yhdenmukaisempaan toimintaan. Osuuspankkien yhteenliittymän perustaminen on osoittautunut ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi.

– OP-Pohjolan ulkopuolelle jääneet paikallisosuuspankitkin joutuvat nyt harkitsemaan yhteenliittymää, Runsamo arvioi.

Euroopan unionin pankkiunioni tekee OP-Pohjolasta finanssiryhmän, jota valvoo Euroopan keskuspankki EKP. Runsamo huomauttaa, että EKP ei pidä osuuspankkeja erillisinä pankkeina vaan yhtenä finanssiryhmänä. Markkinoilla ryhmä on myös nähtävä yhtenä.

– Nyt on ehdottoman tärkeää esimerkiksi, että kaikki osuuspankit maksavat tuotto-osuuksille samaa korkoa, jotta varat luetaan ensisijaiseksi omaksi pääomaksi.

Osuuspankit keräävät tuotto-osuuksilla uutta pääomaa, jolla lunastetaan Pohjola Pankki pörssistä ja ostetaan ulkopuoliset sijoittajat yhtiöstä.

Kone käy jo lähes täysillä

Runsamo on vajaa puoli vuotta johtanut uutta maakuntapankkia, johon sulautettiin neljä kantahämäläistä osuuspankkia.

– Kone käy ja olemme päässeet jo lähelle normaalia rytmiä. Käytännön ohjeistuksen antaminen alkaa olla jo takanapäin, hän sanoo.

Runsamo kertoo, että suurista asioista sopiminen Etelä-Hämeen Osuuspankkiin liittyneiden pankkien kanssa oli vielä helppo. Vaikeudet alkoivat, kun pankkien toimintatavat piti yhdistää.

– Meitä vastaan tuli asioita, joihin emme olleet valmistautuneet. Yhteisen toimintatavan löytämiseksi on edelleen työskenneltävä.

– Onneksi kaikki eivät tienneet, mitä oli edessä.

Seppo Runsamo vakuuttaa kuitenkin, että hänestä toimitusjohtajana prosessi on ollut mielenkiintoinen.

– Suurin sopeutuminen on ollut pienillä osuuspankeilla. Hämeenlinnan Seudun Osuuspankki ja Riihimäen Seudun Osuuspankki olivat jo lähellä toisiaan myyntiorganisaatioina. Lopella ja Hauholla toiminta oli näitä enemmän palvelukulttuuria.

– Hyvää tilanteessa on, että yhdelläkään pankilla ei ollut pakottavaa syytä fuusioon. Niissä ei varmaan tehty mitään väärin.

Pankkitoiminnan sääntely on kiristynyt, mutta samalla sanotaan, että pankit eivät enää rahoita.

– Rahoitamme mielellämme. Kyse on pikemminkin siitä, että viranomaiset ovat kiristäneet kriteerejä. Yhä useammin viranomaisten kriteerit eivät täyty.

Yritykset eivät investoi eivätkä siten hae lainaa investointeihin. Runsamo sanoo, että usein juuri ne yritykset, jotka hakevat rahaa käyttöpääomaan, eivät taas täyty luottokriteerejä.

– Kun korot ovat alhaiset, luottoja myös lyhennetään nopeasti. Meidän on myytävä paljon, jotta lainakanta pysyy edes ennallaan.

Seppo Runsamo järjestää syntymäpäivävastaanoton perjantaina 16. toukokuuta kello 14-17. Vastaanotto on hänen kotonaan Riihimäellä Päivöläntie 34:ssä. (HäSa)