Kanta-Häme

Osuuspankki sulkee konttoreita

Etelä-Hämeen Osuuspankki lakkauttaa Hätilän ja Lammin-Tuuloksen konttorit. Pääkonttoria lukuun ottamatta Hämeenlinnan seudun konttoreissa rajoitetaan kassapalveluja niin, että niitä saa vain kello 13 asti.

Hämeenlinnan pääkonttorin kassapalveluissa siirrytään välittömästi vuoropalvelujärjestelmään. Se tarkoittaa, että palvelua saa vuoronumerolla.

– Henkilöstöä ei irtisanota, mutta määräaikaisten työntekijöiden määrä vähenee. Olemme määritelleet henkilöstön määrän lievästi laskevaksi, osuuspankin varatoimitusjohtaja Mika Helin sanoo.

Neljä maakunnan osuuspankkia sulautui viime vuoden alusta Etelä-Hämeen Osuuspankiksi. Pankista kiistetään, että konttoripalvelujen supistaminen liittyisi millään tavalla fuusioon.

– Tämä olisi tehty joka tapauksessa, toimitusjohtaja Seppo Runsamo vakuuttaa.

Ei lupausta…konttoreista

Pankkien yhdistymissopimukseen kirjattiin, että sulautuessa pankkien konttoreita ei lakkauteta. Runsamo sanoo, että tällä tarkoitettiin sulautumisvaihetta. Hän epäilee, että kirjaus sotketaan määräaikaiseen sopimukseen luottamushenkilöpaikoista.

– Emme ole muuallakaan voineet antaa mitään lupausta konttorien säilymisestä. Muita muutoksia konttoreihin ei ole kuitenkaan suunniteltu, Runsamo sanoo.

OP-ryhmässä neuvotellaan useiden satojen henkilöiden irtisanomisesta keskushallinnosta. Etelä-Hämeen Osuuspankissa myönnetään, että pankissa on kyse samanlaisista pankkitoiminnan muutoksista kuin ryhmän keskushallinnossa.

– Suuret osuuspankit tekivät jo viime suuria vähennyksiä. Muut ovat tehneet meitä huomattavampia rationalisointeja.

Hämeenlinnan Hätilän konttori yhdistetään osuuspankin pääkonttoriin. Lammin-Tuuloksen konttori, joka on Kauppakeskus Tuulosessa, yhdistetään Hauhon konttoriin. Konttorien määrän vähentäminen pienentää pankin kuluja.

Neuvontaa…tarjolla lisää

Kassapalvelujen vähentämistä pankki perustelee sillä, että se antaa lisää aikaa ajanvarauksella käytäviin asiakasneuvotteluihin. Aikoja ei ole voitu antaa tarpeeksi asiakkaille, koska työntekijät ovat olleet sidottuja kassapalveluihin.

– Nyt pystymme tarjoamaan enemmän neuvonta-aikoja. Iltapäivät ovat kysyttyjä, aluejohtaja Antti Mäkitaipale sanoo.

Kassapalvelujen rajoittaminen ei ole pankissa uutta, sillä Hausjärvellä ja Lopella kassapalvelu saa tälläkin hetkellä vain kello 13 asti. Iittalassa ja Rengossa kassapalvelut suljetaan kesken pankkipäivän joinakin viikonpäivinä.

Kassapalvelujen supistaminen tulee voimaa 20. maaliskuuta samalla, kun kaksi konttoria lakkautetaan. Etelä-Hämeen Osuuspankille jää kahdeksan konttoria.

Pankilla on tällä hetkellä 185 vakituista työntekijää. Henkilöstön määrää kasvatettiin viime vuonna viidellä, koska pankkien sulauttaminen synnytti paljon teknistä työtä. Pankki korostaa, että työntekijöitä siirtyy kaiken aikaa eläkkeelle ja uusia palkataan.

– Lievä lasku tarkoittaa, että henkilöstö vähenee kahden vuoden aikana kymmenkunnalla, Helin sanoo. (HäSa)