Kanta-Häme

Otsoni häätää homeen

Kerrostalon pihalla on kontti ja kontin sisällä kaksi valkoiseen haalariin ja hengityssuojiin piiloutunutta miestä. He höyryttävät kangaspäällysteisiä toimistotuoleja.

Tuolit kuuluvat Työsykkeen irtaimistoon, joka puhdistetaan ja desinfioidaan perin pohjin ennen kuin tavarat siirretään väliaikaisiin toimitiloihin Palokunnankadulle.

Työsykkeen henkilökunta on kärsinyt voimakkaista allergiaoireista, jotka johtuvat Turuntien toimitilojen kosteusvaurioista. Nyt osa Työsykkeen henkilökunnasta muuttaa evakkoon. Tarkoitus on, että keväällä kaikki siirtyisivät uuteen paikkaan terveyskeskuksen viereen.

Maksaa tuhansia euroja

Sitä ennen edessä on työläs urakka, kun 11 työntekijän kaikki tavarat huonekaluista mappeihin ja tietokoneisiin täytyy puhdistaa tarkasti. Jos nimittäin homeitiöiden pesimiä tavaroita viedään ilman huolellista pesua uuteen toimistoon, seuraa homeongelma mukana.

Puhdistusurakka maksaa vajaat 10 000 euroa.

– Onhan tämä kallista, mutta aivan pakko tehdä, Työsykkeen toimitusjohtaja Jari Kattainen huokaa.

Tavaroiden kimpussa touhuaa neljä eri firmaa: yksi otsonoi paperit ja pehmeät materiaalit, toinen pesee kovapintaiset kalusteet, kolmas imuroi kaikki atk-laitteet ja neljäs kuljettaa muuttokuormat.

Kaasu ja otsoni nujertavat itiöt

LK Kiinteistöpalvelut kehitti 10 vuotta sitten kosteus- ja homevaurioituneen irtaimiston desinfiointiin tarkoitetun Hides-menetelmän.

Siinä kalusteet puhdistetaan ensin imuroimalla, märkäpesulaitteella tai paineilmalla. Seuraavaksi tavarat desinfioidaan joko otsonoimalla tai kuivasavulla, tai molemmilla, materiaalista riippuen. Lopuksi tavaroita säilytetään jonkin aikaa puhtaassa ja kuivassa tilassa.

Otsonoinnin vaikutus perustuu otsonin, eli kolmeatominen happimolekyylin, voimakkaaseen hapettavaan vaikutukseen.

– Tämä on otsonaattori, joka tuottaa otsonia, Hides-puhdistaja Oskari Lahtinen näyttää kontin takaosassa sijaitsevaa härveliä.

Hän kehuu menetelmää luotettavaksi. Puhdistustapa on kehitetty yhdessä Kansanterveyslaitoksen kanssa. Puhdistuskäsittelyt, kestoaika ja otsonipitoisuudet on määritelty koekäsittelyjen ja laboratoriotutkimusten perusteella.

Mitään ei jää eloon

Lahtinen painaa kollegansa Isto Hyvärisen kanssa pitkää päivää, sillä hometavaroiden siivous työllistää varsin paljon. Tällä hetkellä puhdistajaa joutuu odottamaan parisen viikkoa.

– Etupäässä puhdistamme kouluja, päiväkoteja ja virastoja. Joskus kaasutamme kokonaisia kouluja ja halleja, Lahtinen kertoo.

Hides-käsittelyn jälkeen homeelle altistuneet tavarat voi turvallisin mielin viedä uuteen paikkaan ilman, että uusi kiinteistö saa tavaroista hometartuntaa.

– Se on varmaa, että mitään ylimääräistä ei jää eloon. Lopputulos on puhtaampi kuin ulkoilma, Lahtinen väittää. (HäSa)

 

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic